Fonduri insuficiente pentru automonitorizarea glicemiei la adulţi


Intră acum și în grupul de

După ce CAS Suceava a primit de la CNAS rectificarea sumelor aprobate pentru derularea în anul 2009 a mai multor subprograme, printre care şi diabet zaharat, fondul pentru această patologie fiind de 6.982.000 lei, s-au analizat sumele şi s-a constatat că sunt insuficiente. Este vorba despre autotestele pentru monitorizarea glicemiei, la adulţi.

Şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că a transmis Ministerului Sănătăţii o adresă prin care se cerea fie o suplimentare a fondurilor, fie să emită un ordin de ministru care să specifice clar că nu se mai dau aceste teste gratuit, pentru ca pacienţii să ştie că trebuie să le cumpere.

În cadrul unei întâlniri la DSP Suceava, şeful Secţiei de Diabet şi Boli de Nutriţie din cadrul Spitalului Judeţean Suceava, Gabriela Creţeanu, şi-a exprimat nemulţumirea privind această situaţie. „Doamna doctor Creţeanu, a insistat că ea, ca medic, trebuie să facă în primul rând ce este mai bine pentru bolnavi şi apoi să aibă grijă să se încadreze în fondurile CAS”, a precizat Alexandru Lăzăreanu.

Sistarea eliberării în regim de gratuitate a testelor de automonitorizare a diabetului zaharat pentru adulţi, ca urmare a epuizării bugetului alocat la acest capitol, a stârnit nemulţumiri în rândul sucevenilor suferinzi de această afecţiune, care se plâng că măsura îi va condamna la moarte şi ar vrea ca reprezentanţii sistemului sanitar să găsească o soluţie la problema lor.

Bugetul alocat pentru anul în curs permite eliberarea medicamentelor gratuite către toţi pacienţii cu diabet, dar nu şi eliberarea testelor de automonitorizare a diabetului zaharat pentru adulţi, ci doar pentru copii.

Reprezentanţii CAS Suceava spun că, în baza contractelor pe care le au încheiate cu farmaciile din judeţ, instituţia este obligată să informeze asupra bugetului existent şi nu poate obliga farmaciile să elibereze medicamente şi materiale sanitare pentru care nu există buget şi pe care nu le poate plăti. CAS precizează că medicii specialişti au fost puşi în temă cu privire la depăşirea bugetară şi au primit recomandarea de a nu mai prescrie teste pentru adulţi.


Intră acum și în grupul de