Ion Lungu, încrezător după discuții cu reprezentanți ai Băncii Mondiale: Municipiu Suceava ar putea beneficia de fonduri de peste 140 de milioane de euro, din care 40 de milioane de euro pentru ruta ocolitoare 2 Cumpărătura -Ipotești-Tișăuți-Salcea


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a participat, marți, la sediul Băncii Mondiale din România la o dezbatere privind dezvoltarea urbană pentru perioada de dezvoltare 2021-2027 și s-a arătat încrezător pentru că municipiul Suceava ar putea beneficia de fonduri de peste 140 de milioane de euro.

Primarul a spus că a avut discuții la la sediul Băncii Mondiale din România privind Dezvoltarea urbană  sustenabilă pentru perioada de dezvoltare 2021-2027, menționând că au participat la această dezbatete reprezentanți ai autorităților locale, ai agențiilor regionale de dezvoltare, dar și reprezentanți ai ministerelor.

El a declarat că, în cadrul discuțiilor,  a susținut folosirea ca instrument de finanțare, în exercițiul  financiar european următor, finanțarea de proiecte prin instrumentul Investiții Teritoriale Integrate (ITI), care a fost și este folosit în Polonia cu succes având o accesare foarte bună de fonduri europene, iar acest instrument este cel cu care se pot putem promova proiecte atât în cadrul Asociației „Moldova se Dezvoltă „și dar și în cadrul Zonei Metropolitane Suceava.

Primarul Ion Lungu a subliniat că unul dintre proiectele care pot fi finanțate în Zona Metropolitană Suceava, sau „Zonă Urbană Funcțională” în conceptul Băncii Mondiale  este ruta ocolitioare 2 a Sucevei care va devia traficul către Botoșani, pe traseul Drumul European 85-Cumpărătura -Ipotești-Tișăuți-Salcea, acest proiect fiind declarat câștigător în  urma consultărilor publice făcute de Banca Mondială și care are o valoare, conform proiectului realizat de municipalitate, de circa 40 de milioane de euro.

„Pe o simulare  făcută  de Banca  Mondială, Zona Urbană Funcțională (ZUF) Suceava ar putea primi în exercițiul financiar  2021-2027 suma de 185.416.313 de euro din care municipiul Suceava ar benefica de  140.278.476 de euro”, a declarat Ion Lungu.

Primarul a explicat că fondurile care pot fi atrase sunt de la Uniunea Europeană pentru care Banca Mondială face o consultanță la cererea Comisiei Europene. (T.B.)


Intră acum și în grupul de