„Cântă cucu-n Bucovina” a răsunat pe scena Casei de Cultură din Ismail de Ziua Limbii Române. Peste 200 de români basarabeni au asistat la eveniment


Intră acum și în grupul de

În data de 7 septembrie, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, în parteneriat cu Asociația Centrul de Informare Românesc din Ismail, și cu sprijinul Universității „Dunărea de Jos” din Galați au organizat la Ismail manifestații dedicate Zilei Limbii Române.

Spectacolul „Identitate și trăire românească prin educație și cultură” a început la ora 11:00,  la Casa de Cultură din Ismail. Timp de trei ore, românii din sudul Basarabiei au fost încântați cu un program impresionant, prezentat de către Gina Necula, conferențiar doctor al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, domnul Ion Bâcu, poet și profesor, și doamna Natalia Ursu, președinte al Asociației Centrul de Informare Românesc, arată un comunicat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Programul cultural-artistic al evenimentului a cuprins recital de poezie românească a poeților din Bugeac, dar și interpretări de cântece patriotice, precum Ocrotește-i, doamne, pe români, „Basarabie, ridică-ți fruntea!” șiCântă cucu-n Bucovina”. Au impresionat publicul solistele de muzică populară din regiune, Nina Gâscă, Lidia Caraivan și Natalia Caluian, iar din România, Vasilica Tonu.

Mihai Voicu, un  copil etnic român foarte talentat de la Școala de Arte Serghei Malahovskii” din Ismail, a interpretat la vioară Rapsodia carpatică”, iar Magdalena Pascaru, participantă la Vocea Ucrainei, a interpretat melodia Pentru Ea” (Versuri: Grigore Vieru, Muzica: Ion Aldea-Teodorovici).

Programul de dans folcloric a fost asigurat de șapte ansambluri de copii din raioanele Reni și Ismail: Ansamblul Folcloric „Dor Basarabean”, CC Utconosovca – Ismail, (cond. art. Viktor Popescu), Ansamblul de Dansuri Populare ”Tinerețea”–Ismail (cond. art.  Ivan Marcu), Ansamblul de Dansuri Populare „Opincuța” – Reni (cond. art. Aleksandrov Mykola), Ansamblul vocal-model  “Doruleț” CC Orlovca, Reni (cond. art. Kyrlih Mariana),  Ansamblul folcloric de copii  „Sălcioara” – CC Dolinscoe, Reni (cond. art. Aurica Berber),  Ansamblul etno-folcloric-model „Mugurașii”, CC Limanscoe (cond. art. Tkach Andrii), Ansamblul folcloric „Basarabeanca”, CC Satu – Nou, Reni (cond.art. Bornia Maryna).

Sursa precizează că elevii din ansambluri au primit din partea IEH câte un ghiozdan și rechizite, iar conducătorii artistici ai acestora au primit diplome și fost premiați pentru contribuția adusă la menținerea și promovarea identității românești în regiunea Odessa.

„Evenimentul Identitate și trăire românească prin educație și cultură, derulat la Ismail cu ocazia Zilei Limbii Române, este un prilej de celebrare și promovare a limbii materne, de recunoaștere a importanței sale ca element esențial în menținerea identității naționale, în rândul comunităților românești din sudul Basarabiei istorice. Un proiect de o asemenea anvergură a reușit să aducă în scena Casei de Cultură din Ismail peste 120 de artiști care constituie patrimoniul valoric basarabean, și necesită o transmitere din generație în generație prin astfel de activități. Doresc să aduc mulțumiri Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și echipei acestuia pentru un proiect de succes, cu impact major pentru etnicii română din Sudul Basarabiei.” – Natalia Ursu, președinte CIRo

„Sărbătorirea Limbii Române la Ismail este o comoară divină, care încolțește zi de zi în sufletul Bugeacului. Basarabenii s-au simțit acasă. Acest eveniment rămâne în fluxul dorinței de a fi, ca fundament pentru a ridica zidurile spiritualității românești. Numai așa se va păstra cuvântul pe pajiștea culturală, deoarece el este miocardul Limbii Române.” – Ion Bâcu, poet

Proiectele desfășurate cu ocazia Zilei Limbii Române se încadrează în Programul de Cultură, Civilizație și Spiritualitate Mihai Eminescu”, din Planul de activități al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni pentru anul 2019, aprobat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

La eveniment au asistat Viceconsulul Andrei-Marius Sîrbulescu a reprezentat Consulatul General al României la Odessa. Au onorat cu prezența și Antoaneta Crudu – președinte Asociația Danubiana Galați, Zinaida Pinteac – vicepreședinte Alianța Creștin-Democrată a Românilor din Ucraina, Filiala Regională Odessa,  Vladimir Pavel – președinte Asociația românilor din orașul Ismail „Gavriil Musicescu”, Feodor Dandan – președinte Asociația cultural-sportivă „Averescu”.


Intră acum și în grupul de