FOTO // Proiectul reabilitării Curții Domnești din Suceava, discutat de autorități și specialiști. Ion Lungu:Este un proiect absolut necesar pentru punerea în valoare a istoriei orașului


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, anunță că în data de 30 septembrie, la Primăria Suceava, se vor purta discuții pe tema reabilitării Curții Domnești. La discuții vor participa atât proiectantul, cât și specialiștii de la Muzeul Bucovinei și ai Direcției de Cultură.

Primarul a precizat că obiectivul proiectului de reabilitare îl constituie punerea în valoare a vestigiilor arheologice ale Curții Domnești.

Acest proiect trebuie să se încadreze în suma de 5.000.000 euro. Din aceste motive, autoritățile vor trata separat vestigiile și zona parcului.

Mai exact, în zona vestigiilor, se propun măsuri de conservare şi restaurare pentru Palatul Domnesc, turn-locuință și turn-poartă.

De asemenea, amenajarea parcului public presupune realizarea traseului străzii Curții Domnești; refacerea în zona de peluză a traseelor unor imobile sau hrube existente; realizarea unui amfiteatru înierbat, cu vedere spre Biserica Coconilor.

Pe lângă asta, proiectul prevede un punct de intrare dinspre strada Domnească pentru vânzare bilete, muzeu, comercializare amintiri, o clădire cu parter şi demisol.

Accesul la Parcul Arheologic se va face din strada Curtea Domnească, lângă Liceul de Artă, iar accesul la Parcul public se va face din strada Curtea Domnească şi strada Petru Rareș.

De asemenea, se urmărește realizarea iluminatului arhitectural, iluminarea zidurilor Curții Domnești, Casei Domnești, Turnului şi a unor grupaje peisagistice de interes.

„Este un proiect absolut necesar pentru punerea în valoare a istoriei orașului şi realizarea  unei strategii de turism funcționale, care să facă corp comun cu Cetatea de Scaun şi statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare şi Sfânt”, a declarat Lungu.


Intră acum și în grupul de