Acasă Actualitate Incendiu cu pagube de miliarde la un gater din comuna Mănăstirea Humorului

Incendiu cu pagube de miliarde la un gater din comuna Mănăstirea Humorului


Intră acum și în grupul de

Timp de aproape 4 ore s-au luptat pompierii ca să stingă un incendiu izbucnit miercuri după-amiază la un gater din comuna suceveană Mănăstirea Humorului. Grupa operativă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, Garda de intervenţie Gura Humorului şi Detaşamentul de pompieri Câmpulung Moldovenesc au intervenit cu patru autospeciale şi o motopompă pentru localizarea şi stingerea unui incendiu izbucnit la o societate comercială cu profil de prelucrare a lemnului, din comuna Mănăstirea Humorului. Incendiul a fost anunţat prin serviciul 112 la ora 15:42, iar la sosirea gărzii de intervenţie incendiul se manifesta la hala gatere şi hala de prelucrare lemn, existând pericolul de propagare la construcţiile învecinate.

Incendiul a fost lichidat la ora 19:15, dar au ars hala debitare lemn pe o suprafaţă de circa 300 mp, hala prelucrare lemn pe o suprafaţă de circa 300 mp, circa 80 mc masă lemnoasă prefabricate şi s-au degradat 1 gater, 3 circulare, 1 compresor şi alte 2 utilaje.



Mai mult, focul puternic şi căldura emanată ”au topit” un autoturism, marca VW Bora, în proporţie de 70%, ce se afla parcat în apropierea depozitului. În disperarea de a-l salva, proprietarul maşinii s-a ales şi cu arsuri pe mâini şi faţă. Încercarea a fost zadarnică, maşina nou achiziţionată a fost distrusă. ”Am vrut să o scot, dar n-am putut. Într-un minut s-a aprins, şi în 5 secunde, gata fum şi deodată s-a aprins şi toata lumea a fugit”, spune Radu Ţimpău, proprietarul autoturismului.

Nici proprietarii gaterului, Mihai Ursache şi Marius Mîndrilă nu-şi pot explica ce s-a întâmplat. ”Faptul e consumat şi paguba irecuperabilă. De ce a ars? Din cauza căldurii poate, s-a aprins poate în curte, un scurtcircuit, eu ştiu, habar n-am”, a spus unul din proprietari. Din nefericire, gaterul nu era asigurat.

Rezultatul primelor cercetări indică faptul că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit provocat de un cablu electric neizolat corespunzător.

Pompierii au salvat 3 şoproane de debitare material lemnos, cca 30 mc lemn şi un autoturism marca Dacia Nova, în valoare de aproximativ 40.000 lei şi un gater aflat în vecinătate. Din primele estimări pagubele sunt de circa 250.000 lei.

La intervenţie au participat şi 4 jandarmi din cadrul IJJ Suceava.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version