Ioan Bălan: România mai poate solicita încă 2,88 miliarde de euro prin FEADR și să modernizeze infrastructura din mediul rural. El îi cere ministrului Agriculturii să explice de ce țara are un grad scăzut de contractare de fonduri europene pentru dezvoltare rurală


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a cerut în Parlament, ministrului Agriculturii, Petre Daia, să explice de ce gradul de contractare de fonduri europene pentru dezvoltare rurală este mic și îi solicită acestuia să precizeze care sunt obiectivele avute în vedere pentru acoperirea sumelor alocate României.

„Potrivit celor mai recente informații publicate de Comisia Europeană pe platforma privind fondurile structurale și de investiții, România a cheltuit efectiv 4,46 miliarde euro (plăți decontate către bugetul de stat) și a planificat utilizarea a 6,76 miliarde euro din totalul de 9,64 miliarde de euro disponibili pentru țara noastră în cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).”, a arătat Ioan Bălan.

El precizează că un calcul foarte simplu arată că România mai poate solicita în perioada scurtă care a mai rămas până la închiderea cadrului financiar multianual 2014-2020 fonduri nerambursabile de peste 2,88 miliarde euro.

„Cu ajutorul acestor bani, s-ar putea realiza mii de proiecte pentru modernizarea infrastructurii în mediul rural (extinderea rețelelor de apă, canal, gaze, asfaltări de drumuri comunale), dar se pot implementa și proiecte pentru modernizarea infrastructurii agricole (amenajări și îmbunătățiri funciare), precum și derularea unor programe pentru sprijinirea fermierilor să cumpere utilaje agricole moderne”, a spus deputatul liberal.

Pentru a se evita situația neplăcută ca România să piardă oportunitatea de a utiliza aceste fonduri gratuite pentru dezvoltarea fermierilor și pentru modernizarea așezărilor rurale, Ioan Bălan cere minitrului să explice motivul pentru care România are un grad atât de scăzut de contractare pentru fondurile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)?

„Având în vedere că în Programul de guvernare 2018-2020 v-ați asumat mai multe obiective generoase pentru modernizarea satului românesc, în principal prin extinderea rețelelor de utilități, și pentru sprijinirea achiziționării de utilaje agricole de către fermieri, vă solicit să precizați motivul pentru care aceste măsuri nu s-au concretizat”, mai cere Ioan Bălan.

Deputatul liberal sucevean solicită ministrului să prezinte obiectivele de investiții și dezvoltare pentru care vor fi solicitate sumele de cca. 2,88 miliarde euro disponibile în cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.


Intră acum și în grupul de