Mai multe unităţi şcolare din judeţ îşi desfăşoară activitatea în spaţii închiriate fie în case particulare, fie în clădiri aparţinând primăriilor sau altor şcoli


Intră acum și în grupul de

Purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava, inspectorul şcolar Cezar Anuţei, a declarat pentru NewsBucovina că în anul şcolar 2019-2020 în judeţul Suceava sunt 12 unităţi şcolare care îşi desfăşoară activitatea în spaţii închiriate fie în case particulare, fie în clădiri aparţinând primăriilor sau altor şcoli.

Anuţei a spus că închirierea spaţiilor pentru desfăşurarea activităţii acestor unităţi şcolare a fost determinată în unele situaţii de distanţa foarte mare faţă de şcolile din centrul comunelor, iar într-un alt caz au fost reluate lucrările la construcţia unei noi clădiri pentru o grădiniţă.

Astfel, potrivit ISJ Suceava, Clubul Copiilor Rădăuți  a închiriat o clădire de la Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți, în acest caz  nu se plătește chirie, ci doar utilităţile, iar Clubul Copiilor Siret, care este o filială a Clubului Copiilor Rădăuți, funcționează într-un corp de clădire ce aparţine primăriei, dat în folosință pentru 25 ani, utilităţile fiind plătite de primărie.

În localitatea Gulia, Grădiniţa cu Program Normal Nr. 2 şi Grădiniţa cu Program Normal nr. 3 funcţionează în spaţii închiriate din case particulare, în condiţiile în care Primăria Dolhasca a reluat lucrările la clădirile noi ale celor două unităţi de învăţământ.  

Conform ISJ Suceava, din anul 2014, Grădinița cu Program Normal Nr. 3 Marginea funcţionează cu 3 grupe de preşcolari într-un spaţiu bine organizat, cu grup sanitar în interior, închiriat într-o casă particulară, existând acces la drum asfaltat.

În aceeaşi localitate, Grădinița cu Program Prelungit funcţionează cu 4 grupe de preşcolari într-un spaţiu închiriat într-o casă particulare, alte 3 grupe învaţă în spaţii situate în clădirea liceului din Marginea, o grupă la Şcoala nr. 4 Marginea, care este o structură a liceului din Marginea, iar alte 4 grupe funcţionează în sediul propriu al grădiniţei.

În comuna Izvoarele Sucevei sunt două şcoli primare din satele Buc şi Cununa, structuri ale Școlii Gimnaziale Izvoarele Sucevei, care funcţionează în spaţii închiriate în case particulare, întrucât distanţa faţă de şcoala de centru este foarte mare.  

Tot în comuna Izvoarele Sucevei, Școala Primară Ploscii şi Grădiniţa cu Program Normal Ploscii, structuri ale Școlii Gimnaziale Izvoarele Sucevei, funcţionează în aceeaşi clădire închiriată într-o  casă particulară  şi în acest caz transportul elevilor şi preşcolarilor din localitatea de domiciliu la şcoala de centru fiind dificilă, întrucât distanța este foarte mare.

Şi Școala Primară Salas, structură a Şcolii Gimnaziale Izvoarele Sucevei, funcţionează tot într-un spaţiu închiriat al unei case particulare, în condiţiile în care distanţa faţă de şcoala de centru este mare.

Sursa citată mai precizează că Şcoala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc funcţionează în clădirea unui fost cămin de nefamilişti, care a fost  transformată şi reorganizată cu săli de clasă și internat, având condiţii foarte bune, spaţiul fiind închiriat pe bază de contract pe o perioadă de cinci ani, cu posibilitatea de prelungire, plata chiriei fiind asigurată de Consiliul Judeţean Suceava.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de