Cinci copii din aceeași grupă de la o creșă din Suceava, internați la SJU Suceava cu gastroenterită cu rotavirus. Activitatea creșei a fost suspendată de DSP Suceava pentru curățenie și dezinfecție


Intră acum și în grupul de

Cinci copii, colegi de grupă la creșă, au fost internați în secția de boli infecțioase a Spitalului Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava cu gastroenterită cu rotavirus, boală digestivă extrem de contagioasă specifică copiilor, care apare îndeosebi în sezonul rece, a anunțat, marți, directorul executiv al DSP Suceava, Liliana Grădinariu.

Ea a arătat că în acet caz Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a declanșat ancheta epidemiologică și că, în urma verificărilor efectuate, reprezentanții DSPJ Suceava au recomandat efectuarea curățeniei generale și a dezinfecției cu o firmă specializată.

„Întrucât aceste operațiuni nu se pot efectua în prezența copiilor, activitățile creșei au fost suspendate pentru 3 zile, cu anunțarea prealabilă a părinților.Finalizarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție va fi anunțată de DSPJ Suceava pentru recoltare  de probe de sterilitate”, a explicat directorul DSP Suceava.

Potrivit DSP Suceava, gastroenterita cu rotavirus este foarte contagioasă și extreme de frecventă în primii 2 ani de viață.

 Copiii prezintă diaree, febră, vărsături, care pot duce la deshidratare. Pentru a preveni transmiterea virusului, copiii infectați cu rotavirus nu trebuie duși la creșă sau în oricare alt loc unde pot intra în contact cu alți copii, cel puțin două zile după dispariția simptomelor.

Virusul se transmite prin preluarea acestuia din materiile fecale infectate pe mâini și apoi în cavitatea bucală.

DSP Suceava transmite și măsurile igienice recomandate:

–              spălarea frecventă a mâinilor, atât în cazul copiilor cât și al persoanelor care întră în contact cu aceștia;

–              încercarea de a limita contactul mână-cavitate bucală;

–              dezinfectarea periodică a spațiului de joacă și a jucăriilor pentru a reduce riscul de transmitere a altor infecții. (N.B.)


Intră acum și în grupul de