Aspecte din istoria evreilor din Bucovina și Memorial al Holocaustului la Muzeul de Istorie Siret care va fi reabilitat cu fonduri europene. Gheorghe Flutur: Va fi un punct de atracție foarte important pentru Bucovina


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat, vineri, că luni va fi semnat contractul pentru reabilitarea Muzeului de Istorie din Siret unde va fi prezentată istoria minorităților, cu o componentă importantă de prezentare a unor aspecte din istoria evreilor din Bucovina, dar și cu amenajarea unui Memorial al Holocaustului.

Obiectivul de investiții face parte dintr-un proiect integrat „Creșterea calității vieții în orașul Siret prin cultură, educație permanentă și spații urbane moderne” realizat de Consiliul Local al orașului Siret, împreună cu Consiliul Județean Suceava în valoare de aproape 5 milioane euro cu finanțare europeană.

Proiectul a fost depus spre finanțare în cursul anului 2018, atunci când s-au aprobat documentațiile tehnico-economice aferente obiectivelor de investiții și s-a aprobat acordul de parteneriat încheiat între  Siret și CJ Suceava, fiind cel de-al doilea proiect câștigat de Orașul Siret pe această axă de finanțare, unde a fost o competiție puternică.

Muzeul de Istorie va deveni funcțional, punând astfel în valoare istoria orașului Siret și a zonei, a minorităților, a spus Flutur care a menționat că va fi prezentată istoria evreilor din Bucovina și un Memorial al Holocaustului evreilor din Bucovina.

Va fi construit un gard de incintă cu trei laturi din cărămizi vechi pe care vor fi montate plăcuțe inscripționate cu numele a 56.000 de evrei bucovineni care și-au pierdut viața în lagăre.

Flutur a mai spus că în muzeu va exista și un vagon prin care se va trece în circuitul de vizitare pentru a aminit vizitatorilor de modul în care s-au făcut deportările.

Gheorghe Flutur consideră că acest muzeu va fi un punct de atracție foarte important pentru Bucovina și că speră că va contribui la deschiderea unei curse directe Suceava-Tel Aviv.

El a mai arătat că acest muzeu care va fi amenajat în Siret va fi o „piesă grea” pentru turiștii care vin să viziteze Bucovina.  


Intră acum și în grupul de