Jumătatea de vest a judeţului, sub Cod galben de ploi şi vijelii


Intră acum și în grupul de

Jumătatea de vest a regiunii NE, respectiv a judeţelor Suceava, Neamţ, Bacău, se află sub avertizare “COD GALBEN”. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a fost înştiinţat, de către Administraţia Naţională de Meteorologie, cu o ATENŢIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN.

Potrivit ISU „Bucovina” atenţionarea este valabilă pentru intervalul 22.06.2009, ora 12:00 – 23.06.2009, ora 21:00, iar pentru zona noastră în această perioadă cantităţile de apă se vor încadra între 25-35 l/mp .

Avertizarea reprezintă o actualizare a Codului galben de ploi şi vijelii, emis duminică, pentru intervalul 22 iunie, ora 03.00 – 23 iunie, ora 21.00.
În această perioadă, gradul de instabilitate atmosferică se va accentua treptat fiind aşteptate averse de ploaie, descărcări electrice şi intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, dar şi căderi de grindină.

Şi hidrologii au emis o avertizare de inundaţii pentru cele 21 de judeţe. Atenţionarea intră în vigoare luni dimineaţă la ora 05.00 şi expiră miercuri la ora 07.00. Problemele sunt preconizate să apară pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiş, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu, Argeş, Someş, Criş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Mureş şi Olt.

Urmare a acestei atenţionări Secretariatul Tehnic Permanent din cadrul Centrului Operaţional al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava au intreprins o serie de măsuri. Astfel, va fi monitorizată evoluţia zilnică , cu asigurarea condiţiilor necesare pentru a se acţiona preventiv şi pentru a putea alerta populaţia în timp util, în situaţia activării unor factori de risc care pot genera situaţii de urgenţă; populaţia va fi monitorizată privind producerea inundaţiilor în zona de responsabilitate iar sarcinile de prevenire şi protecţie vor fi repartizate pe toţi membrii Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă.

Alte măsuri vor fi: verificarea mijloacelor şi la nevoie punerea lor în funcţiune pentru deblocarea drumurilor şi căilor de acces, asigurarea condiţiilor pentru accesul ambulanţelor, autospecialelor P.S.I. şi a altor mijloace de intervenţie în situaţii de urgenţă, monitorizarea permanentă a persoanelor cu vârstă înaintată şi a persoanelor care locuiesc izolat, folosirea la nevoie a sistemelor de avertizare existente la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, verificarea stocurilor de materiale şi a mijloacelor de intervenţie în caz de situaţii de urgenţă, identificarea spaţiilor de cazare a eventualelor persoane rămase blocate în trafic şi asigurarea condiţiilor de trai.

„Orice situaţie deosebită generată de fenomenele meteorologice pe teritoriul judeţului va fi anunţată la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Suceava la telefoanele 524426 sau 214523 şi fax. 524432 sau 212723 sau prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112” precizează ISU Suceava.


Intră acum și în grupul de