Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, vrea proceduri clare și operaționale pentru cazurile de rănire a animalelor sălbatice în accidente


Intră acum și în grupul de

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a solicitat, miercuri, în cadrul Colegiului Prefectural, stabilirea unei proceduri de urmat în cazul în care un animal sălbatic este rănit într-un accident.

În cadrul ședinței, prefectul de Suceava a vorbit despre un incident de duminică petrecut la intrarea în pădurea de la Mihoveni când, în urma unui accident rutier, un căprior a fost accidentat.

În context, prefectul a solicitat instituțiilor competente întocmirea și supunerea spre aprobare, unei proceduri operaționale având ca obiect cooperarea acestora, în care să fie precizate atât responsabilitățile fiecărei entități cât și fluxurile informaționale și operaționale aplicabile, scopul final fiind optimizarea timpului de reacție la astfel de situații.

Alexandru Moldovan a explicat pentru News Bucovina că este nevoie de o procedură clară de urmat în cazul unor astfel de situații, amintind că în ultima perioadă au fost semnalate mai multe incidente în care au fost implicate animale sălbatice.

El așteaptă propunerile instituțiilor cu atribuții în acest sens pentru o procedură care apoi să fie adoptată în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și care să fie aplicată atât în cazul în care asemenea incidente sunt semnalate la 112, dar și dacă sunt anunțate la primării.

„Sunt niște neconformități, iar pentru a evita repetarea acestora, în atenția noastră mie mi-a reieșit analiza realizării unei proceduri operaționale”, a spus prefectul.

Moldovan a explicat că această procedură are în vedere cooperarea instituțiilor cu atribuții, cele din MAI și cele silvice, cu precizarea clară a fluxului operațional, a responsabilităților pentru fiecare instituție publică, asumată de toate instituțiile competente.

Mai mult, contactele paznicilor de vânătoare, cu situația responsabililor fondurilor cinegetice pe zone va fi centralizată și comunicată ISU, IPJ și la fiecare primărie, a spus prefectul, care a menționat că va solicita primăriilor să încheie contracte cu medicii veterinari care pot administra tranchilizante.

Reamintim că luna trecută un urs rănit într-un accident rutier în județul Harghita a fost lăsat pe marginea unei șosele să agonizeze pentru că nu au existat proceduri de urmat în astfel de situații.


Intră acum și în grupul de