Ion Lungu: Anul 2019 a fost cel mai bun din perioada post decembristă pentru Primăria Suceava. Avem realizate sau în derulare investiții de peste 85 de milioane de euro


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a făcut, miercuri, bilanțul acestui an, arătând că este anul dezvoltării municipiului Suceava, fiind cel mai bun din istoria post decembristă a Primăriei Suceava.

„Fără doar și poate acesta este cel mai bun an din perioada post-decembristă la Primăria municipiului Suceava”, a spus Ion Lungu.

El a menționat că în bugetul acestui an sunt investiții angajate, contractate, realizate, licitate, în curs de realizare în valoare 85, 468 milioane de euro, din care 70 de milioane de euro pe proiecte cu finanțare europeană și elvețiană și 15 milioane de euro din fonduri proprii și atrase prin credite.

„Așa s-a întâmplat. S-au copt proiectele europene în această perioadă. În acest an s-au semnat, s-au angajat”, a spus primarul.

Ion Lungu consideră că anul 2019 poate fi numit anul dezvoltării municipiului Suceava.

El a arătat că în ceea ce privește investițiile obținute de Primăria Suceava cu fonduri europene și elvețiene, a fost semnat contractul și au demarat lucrările la proiectul „Sistem integrat de transport public, ecologic în Municipiul Suceava” și că a avut loc licitația pentru 50 de autobuze electrice, din care 40 cu o lungime de 12 m, alte 10 cu o lungime de 6 m, din care 15 autobuze de 12 m în parteneriat cu MDRAP, iar 25 de autobuze de 6 m au fost licitate de Primărie în timp ce pentru 10 autobuze cu o lungime de 6 m  licitația va fi reluată.

Primarul Sucevei in conferința de presa

Gepostet von NewsBucovina.ro am Dienstag, 17. Dezember 2019

În cadrul aceluiași proiect a avut loc licitația pentru realizarea unei autobaze noi, s-a organizat licitația pentru furnizarea echipamentului software, dar și licitația pentru modernizarea străzii Vasile Pârvan.

Un alt proiect european este CENTRUL MULTIFUNCȚIONAL de la Ițcani-sediul primăriei Ițcani unde au început deja lucrărilor.

Tot cu fonduri UE au demarat lucrările la Grădinița din curtea Școlii Generale nr. 6 și a fost semnat contractul de finanțare și a avut loc licitația pentru Grădinița „Dumbrava Minunată” de pe strada Dobrogeanu Gherea.

Totodată, au fost semnate două contracte: contractul de finanțare și contractul executare pentru proiectul „Revitalizare Spațiu Public Urban din Municipiul Suceava” (zona de agrement Râul Suceava).

În ceea ce privește eficientizarea activității Primăriei, a fost semnat contractul și s-au făcut două licitații la proiectul APLICAT – Administrație Publică, Locală, Informatizată, Calitativă și Accesibilă tuturor cetățenilor pentru furnizare echipamente pentru implementare portal servicii către suceveni și pentru servicii de retro-digitalizare pentru proiectul APLICAT.

În acest an a fost finalizat și proiectul pe fonduri elvețiene „Electromobilitate-Vehicule electrice pentru o municipalitate verde” care a mai inclus pe lângă investițiile din anii precedenți, achiziționarea a cinci autobuze electrice noi și finalizarea modernizării de iluminat lămpi tip LED în unitățile de învățământ.

În prezent se lucrează în continuare la proiectul „Creșterea Eficienței energetice a clădirii Primăriei Municipiului Suceava”, a spus primarul.

Ion Lungu a mai arătat că a fost aprobat și licitat proiectul „Reabilitare Colegiul Petru Mușat” unde licitația a fost reluată.

Mai mult, el a anunțat că se lucrează la proiectul „Modernizare Curtea Domnească” cu două componente, respectiv reabilitare situri și reabilitare parc, proiectul fiind preluat de Institutul Național al Patrimoniului.

Primarul a mai spus că luni  a fost semnat proiectul pe POIM privind  „Extinderea rețelelor de apă și canalizare în județul Suceava” în valoare de 247 milioane euro, din care în Municipiul Suceava s-a prevăzut suma de 21 milioane euro și a subliniat că societatea care implementează proiectul este S.C. ACET S.A. Suceava, la care municipiul Suceava este acționar principal cu 64% din acțiuni.

Ion Lungu a adăugat că se lucrează la studiul de fezabilitate pentru modernizarea stadionului Ițcani pe fonduri europene, reabilitare teren, vestiare, gradene și nocturnă.

În ceea ce privește investiții din venituri proprii, în municipiu se implementează ruta alternativă Suceava-Botoșani care are patru componente: Podul Unirii care a fost ridicat în acest an; ruta pe distanța de 1,8 km pe linia intersecției Calea Unirii-Traian Vuia până la pod unde licitația va fi vineri, iar luni va fi organizată licitația la podețul peste pârâul Cetății.

Un alt proiect cu fonduri proprii este cel de modernizare a Pieței George Enescu cu parcarea subterană unde au și început lucrărilor.

Și modernizarea Ștrandului Ițcani a intrat în linie dreaptă după ce a fost adjudecată licitația pentru execuție.

Primăria Suceava a continuat proiectul „Extindere Rețea de Gaz Metan în Burdujeni-Sat” fiind la 35 la sută din stadiul fizic,  iar în acest an s-au finalizat lucrările pe străzile Dobrilă Eugen, Făgetului, Molidului, Vasile Pârvan, Lev Tolstoi, Pietrariei, Tiberiu Popea, Pictor Panaiteanu, Victor Babeș, Mioriței, Căprioarei și se lucrează la montarea stației SRM.

Tot cu fonduri proprii se lucrează la proiectul „Sera Floricolă” și s-a finalizat lucrarea „Platforma betonală pentru noul sediu TPL” la capătul străzii Căpitan Grigore Andrei.

În ceea ce privește proiectele de modernizare străzi s-a finalizat strada Mihail Sadoveanu, s-a turnat binderul pe strada Lev Tolstoi din Burdujeni sat, se lucrează pe strada Traian Țăranu – canalizare pluvială. De asemenea s-au licitat alte patru străzi, două din Burdujeni sat (strada Ștefan Luchian și Crângului) și în Ițcani (strada Micșunelelor și Barbu Ștefănescu Delavrancea).

În acest an s-au efectuat lucrările de racordare cu energie electrică a cartierului Europa, a avut loc licitația pentru studiul de fezabilitate și proiectare la „Sala Polivalentă cu 5000 locuri”, s-au finalizat două locuri de joacă noi pe strada Amurgului în cartier Burdujeni și pe strada Victoriei în cartier Obcini.

Primarul a mai declarat că au fost demarate lucrările la proiectul Realizare Corp clădire Laborator la Colegiul Național „Petru Rareș” și s-au conturat lucrările la construirea unei săli de gimnastică la Colegiul Național „Spiru Haret”.

Lungu a mai spus că au fost aprobați indicatorii pentru obiectivul „Nocturnă Stadion Areni” și urmează licitația în perioada următoare și a fost finalizat proiectul „Canalizare cabluri” unde se reia licitația.

Totodată, a fost aprobat la CNI, proiectul de realizare a unui stadion corespunzător dimensiunilor UEFA cu o tribună de 500 locuri, dar că s-a aprobat o grădiniță nouă în Ițcani în curtea Școlii Generale nr. 7 la Ministerul Educației, proiectarea fiind în licitație.

Mai mult, a fost finalizată licitația pentru proiectarea la proiectul „Reabilitare primul lot de locuințe, 1000 de apartamente. 26 de asociații”, dar și s-au finalizat lucrările de mansardare la Școala Generală nr. 10, unde s-au făcut încă 8 săli de clasă.

Tot în 2019 s-au achiziționat activele TASA pentru TPL, s-a finalizat documentația pentru canalizare menajeră pe strada Dobrilă Eugen, Molidului și Fagului cu pompe de recirculare și a fost depus proiectul pentru stații de  încărcare a mașinilor electrice la Agenția Fondurilor de Mediu.

Primarul a mai anunțat că se lucrează la studiul de fezabilitate pentru parcarea supraterană de 240 de locuri lângă Primăria Municipiului Suceava și că a fost licitată și se lucrează la investiția „Alimentare energie electrică, stație încărcare autobuze electrice”, etapa I.

Tot în acest an a fost preluată în bugetul Primăriei Grădinița de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” și au fost finalizate lucrările de la internatul de la Seminarul Teologic Ortodox Suceava.

Primarul Ion Lungu a salutat finalizarea și darea în funcție a rutei ocolitoare nr. 1 a municipiului Suceava, proiect inițiat de primărie în anul 2006.

În ceea ce privește reparațiile de străzi, au fost reabilitate prin reparații capitale străzile Curtea Domnească, Plăieșilor, Dimitrie Onciul, Meseriașilor, Dragoș Vodă, Anastasie Crimca, Trandafirilor, Mircea Damaschin, Tineretului, Putnei, Cabanei, Eroilor, Gheorghe Doja, Biruinței, Nicolae Milescu, Grigore Ureche, Ion Neculce, Zorilor, Lazăr Vicol, Măgurei, Viitorului și s-au executat reparații la Podul peste Râul Suceava, din zona Bazar Burdujeni.

În domeniul salubrității, pentru locuințe individuale s-au distribuit către aproximativ 5700 de locuințe individuale, câte două europubele de 120 L fiecare, de culoare galbenă pentru fracția uscată și de culoare neagră pentru fracția de culoare umedă și s-au stabilit zile diferite de ridicare a deșeurilor pe cele două categorii.

În același domeniu, pentru locuințe în sistem condominium s-au montat 100 de platforme semi-îngropate cu o capacitate de 9 m3 de colectare a deșeurilor municipale, compuse din 3 containere a câte 3 m3 de fiecare din care 2 containere de 3 m3 pentru fracția umedă (deșeuri menajere) și un container de 3m3 pentru fracția uscată (deșeuri reciclabile).

Începând cu luna august s-au montat platforme îngropate cu o capacitate de 11m3, fiecare platformă fiind formată din 3 containere: 1 container de 5m3 pentru fracția umedă (deșeuri menajere) și 2 containere de câte 3 m3 fiecare pentru fracția uscată (deșeuri reciclabile).  Numărul total de platforme îngropate este de 50 buc. pentru anul 2019 și 50 buc. pentru anul 2020.

În ceea ce privește iluminatul public, primarul a spus că este în curs de licitație delegarea sistemului de iluminat public și că s-a finalizat extinderea rețelelor de iluminat pe 10 străzi în zona Aleea Dumbrăvii.

În ceea ce privește transferul Parcului Șipote și a Păduricii Zamca cu o suprafață totală de  143,925 ha proiectul este în curs de aprobare urmând să fie emisă Hotărârea de Guvern privind transferul acestor suprafețe de parc, după ce s-a obținut acordul ROMSILVA și al Gărzii Forestiere, iar în același timp este în curs de realizare documentația „Studiul de fezabilitate și Proiectul Tehnic” pe fonduri europene pentru obiectivul „Reabilitare Parc Șipote”.

Primarul a mai arătat că tot în 2019 municipiul Suceava a devenit acționar la Parcul Industrial Bucovina de la Aeroportul  Suceava cu un procent de 15,007%.

În domeniul educației, municipalitatea a oferit 404 premii pentru elevii cu rezultate deosebite la învățătură în valoare de 168.000 lei, s-au oferit 35 de premii pentru elevii premiați la olimpiadele naționale în valoare de 71.500 lei, s-au oferit 26 de premii pentru profesorii îndrumători ai elevilor olimpici naționali în valoare brută de 61.000 lei și s-au oferit 3 premii pentru  elevii olimpici internaționali în valoare de 24.000 lei.

În domeniu culturii au fost finanțate o serie de activități culturale după cum urmează: Zilele Teatrului Matei Vișniec, Zilele Orașului Suceava, Festivalul Internațional de Artă Medievală, Concursul Lira de Aur, Paște în Bucovina, Revelion în aer liber, a fost reabilitat Monumentul Eroilor din Burdujeni Sat, din fața primăriei. S-a montat o placă gravată cu primarii din Burdujeni Sat în perioada 1892-1940, s-au continuat lucrările de pictură la Catedrala Nașterea Domnului din Suceava fiind acordată în acest an suma de 1.000.000 lei, dar s-au cumpărat piane noi: unul YAMAHA cu coadă la Centrul Cultural Bucovina și unul marca KAWAI la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” fiind în curs de înființare Orchestra de Cameră a Municipiului Suceava.

Municipiul Suceava are noi acorduri înfrățire, cu orașul Yinchuan din Republica Populară Chineză, acord semnat pe data de 12 septembrie, cu orașul Karavas din Cipru cu care trebuie să semnăm acordul de parteneriat după ce a fost aprobat în Consiliul Local.;

În domeniul sportiv, Primăria Suceava a sprijinit și în acest an sporturile sucevene cu suma de peste 4.000.000 lei din care 1.500.000 fotbal, 1.500.000 handbal și celelalte sporturi (rugby, volei, atletism, box, hochei, etc.).

Tot în 2019, municipalitatea a sărbătorit  127 cupluri de aur  care au împlinit 50 de ani de căsătorie.

În anul 2019 municipiul Suceava a primit titlul de Excelență în „Transport Public și Mobilitate” în anul 2019,  a primit premiul „Best Public Transport Project” la Gala Smart City Industry Awards 2019, în cadrul proiectului Electromobilitate- Vehicule electrice pentru o municipalitate verde și a luat locul II la nivel de țară prin proiectul „Rețeaua campionilor în domeniul integrității”.

Primarul a spus că principalele nerealizări sunt întârzierea proiectelor europene, nerespectarea programului de asfaltări în oraș, conform graficului stabilit și nefinalizarea Cartierului  Europa pentru tineri, din zona Tătărași.


Intră acum și în grupul de