Dezinteres total al primarilor comunelor din judeţ în ceea ce priveşte închiderea gropilor de gunoi


Intră acum și în grupul de

Analiza în parte a fiecărei comune din judeţul Suceava privind închiderea gropilor de gunoi, ce a avut loc luni, la Consiliul Judeţean Suceava a arătat că primarii comunelor nu sunt deloc preocupaţi problemele de mediu şi închiderea gropilor de gunoi.

Primăriile comunelor sucevene vor fi obligate de la mijlocul acestei luni să depoziteze deşeurile menajere pe cele trei mari rampe urbane din judeţ, ce vor fi închise la sfârşitul anilor 2010 sau 2011. Obligaţia intră în vigoare începând cu 16 iulie 2009, dată la care, în conformitate cu negocierile cu Uniunea Europeană la Capitolul 22 „Mediu”, gropile de gunoi din mediul rural trebuie închise.

CJ Suceava, Agenţia de Protecţie a Mediului dar şi Comisariatul Judeţean al Gărzii de Mediu Suceava au trimis adrese prin care au anunţat primăriile că trebuie să transporte deşeurile la cele 3 depozite urbane care se vor închide în anii 2010-2011, respectiv la Fălticeni, Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc.

„Începând din septembrie – octombrie a anului trecut am trimis adrese către toţi. V-am rugat să alocaţi bani pentru închiderea gropilor existente şi să pregătiţi fonduri pentru a realiza platforme pentru depozitarea temporară, adică 1 an, cu aviz de la Agenţie de Protecţie a Mediului. Din ştiinţa mea nici o localitate nu a solicitat. Acest lucru spune cât de mult v-a preocupat acest aspect”, a declarat luni, vicepreşedintele CJ Suceava, Dan Cadariu, la întâlnirea pe această temă cu reprezentanţii autorităţilor locale din judeţ.

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a aprobat, anul trecut, master planul pentru construirea depozitelor ecologice de la Moara şi Pojorâta, licitaţiile pentru execuţie urmând a fi ţinute în primele luni ale lui 2009. Pe lângă acestea vor fi înfiinţate 5 staţii de transfer la Rădăuţi, Fălticeni, Gura Humorului şi Vatra Dornei.

Vicepreşedintele Cadariu a mai pus în vederea primarilor de comune să încheie contracte de transport a deşeurilor în cele 3 locaţii, ce au termen de închidere anul viitor sau peste 2 ani- Fălticeni, Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc dar şi alternativele din judeţele învecinate. „Vă puteţi orienta şi spre platformele apropiate din judeţele vecine, Neamţ, Botoşani, Bistriţa Năsăud pentru ca transportul să fie cât mai scurt”, a precizat Dan Cadariu.

O alternativă provizorie, pentru 1 an ar fi balotarea şi stocarea deşeurilor pe o platformă special amenajată, dar achiziţionarea utilajelor este costisitoare şi nu prea se pretează pentru mediul rural.

Vicepreşedintele CJ Suceava a mai precizat că luni s-a primit documentaţia de atribuire pentru realizarea platformei ecologice de deşeuri, la Moara, astfel că urmează a avea loc o serie de discuţii cu primarii şi consilierii locali privind studiul de impact.


Intră acum și în grupul de