Falși comisari pentru protecția consumatorului fac acțiuni ilegale de control și aplică amenzi cerând plata pe loc. ANPC avertizează operatorii economici că amenzile de plătesc la Trezorerie și le recomandă să sesizeze poliția dacă au suspiciuni în cazul unui control al unor persoane neautorizate

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a avertizat, vineri, operatorii economici în legatură cu existența unor persoane care pretind că sunt comisari ANPC sau CJPC și care, sub pretextul neregulilor depistate, solicită plata unor amenzi.


„Au apărut informații că falșii comisari ANPC au desfășurat astfel de activități ilegale de control, prin utilizarea unor legitimații asemănătoare cu cele oficiale”, arată ANPC.
ANPC reamintește că niciodată comisarii ANPC nu solicită operatorilor economici achitarea cu numerar a eventualelor amenzi după terminarea controlului și că în cazul aplicării de sancțiuni contravenționale, acestea se achită la Trezorerie și nu comisarilor aflați în control, iar Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor va primi doar copia chitanței de vărsământ.


„Trebuie menționat faptul că membrii organizațiilor neguvernamentale din domeniul protecției consumatorilor nu au drept de control. Ei au dreptul de a informa opinia publică asupra deficiențelor de calitate ale produselor și serviciilor și asupra consecințelor vătămătoare ale acestora pentru consumatori sau de a iniția acțiuni în justiție pentru apărarea drepturilor și intereselor consumatorilor”, arată ANPC. Pentru a preveni viitoare încălcări ale legii, ANPC atrage atenția operatorilor economici să solicite ordinul de serviciu în baza căruia se face controlul, să verifice legitimațiile comisarilor care vin în control și să anunțe imediat poliția în cazul în care sunt victimele unei tentative de control din partea unor persoane neautorizate.
Modelul legitimatiei de control poate fi vizualizat pe pagina web a ANPC, accesand link-ulhttps://anpc.ro/articol/581/reprezentantii-asociatiilor-de-consumatori-nu-au-drept-de-control