Proiectil găsit în curtea unei gospodării din Solca, în timp ce se săpa un şanţ pentru canalizare


Intră acum și în grupul de

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava, formată din m.m. Iulian Pentilescu şi plt.maj. Marius Chimiuc, a intervenit luni, la prânz cu o autospecială pirotehnică pentru identificarea, ridicarea, transportul şi depozitarea unui element de muniţie, în oraşul Solca, la locuinţa personală a lui Ioan S.

În timp ce făceau lucrări de amenajare a canalizării, în curtea gospodăriei, proprietarii au observat un element de muniţie în pământ. Conştientizând pericolul iminent, au oprit lucrarea şi au cerut ajutor poliţiei locale, aceştia anunţând Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care a trimis la faţa locului echipa pirotehnică. Pirotehnicienii au desfăşurat operaţiunile specifice în astfel de cazuri, luând măsuri de evacuare a populaţiei din zonă.

În urma cercetării şi detectării zonei, echipa pirotehnică a identificat şi ridicat un proiectil exploziv calibrul 76 mm, echipat cu focos, în perfectă stare de funcţionare, provenind din al Doilea Război Mondial.

Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, şi de această dată, misiunea a avut un grad ridicat de periculozitate, deoarece şanţul era foarte îngust, îngreunând operaţiunile de detectare şi ridicare a muniţiei. De asemenea, ţinând cont că proiectilul era situat între două case de locuit, s-au luat toate măsurile de securitate şi protecţie pentru a preveni orice eveniment nedorit.

Pirotehniştii au cercetat şi detectat amănunţit zona respectivă, după care au făcut un instructaj cu proprietarii privind modul de comportare în astfel de situaţii.
Muniţia a fost transportată în condiţii de maximă siguranţă şi depozitată provizoriu până la distrugerea controlată, într-un poligon autorizat.


Intră acum și în grupul de