Câte un dosar cu problemele judeţului pentru fiecare ministru în parte, la şedinţa de Guvern de miercuri


Intră acum și în grupul de

Preşedintele CJ Suceava, prefectul judeţului Sorin Popescu şi primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Ion Lungu, vor fi prezenţi, miercuri, la Bucureşti pentru a participa la şedinţa de Guvern, la care cei trei sunt aşteptaţi cu lista cu proiecte şi cu problemele cu care se confruntă zonele pe care le administrează.

Şeful administraţiei judeţene sucevene, Gheorghe Flutur, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că a pregătit câte un dosar cu probleme ale judeţului pentru fiecare ministru în parte. Astfel, el a spus că principala problemă este refacerea infrastructurii judeţului după inundaţiile din vara anului trecut şi a adăugat „cu amar în suflet” că judeţele Suceava şi Neamţ nu sunt incluse în master-planul Ministerului Mediului pentru amenajarea cursurilor de apă din bazinul Siretul Superior, master plan în baza căruia se pot depune proiecte cu finanţare POS Mediu, în acest plan fiind incluse doar bazinul Prutului şi al Siretului Inferior.

Flutur a mai arătat că va cere Guvernului să aprobe Strategia de combatere a inundaţiilor, subliniind că bazinul cel mai expus la inundaţii este Suceava, menţionând că de urgenţă trebuie efectuate lucrări de consolidări de diguri în 39 de puncte din judeţ, iar costurile pentru continuarea lucrărilor este de 120 de milioane de lei. Totodată, el a spus că pagubele provocate de inundaţiile din 2008 au fost de 47 de milioane de euro pe drumuri comunale şi de 26 de milioane de euro pe drumuri judeţene şi că nu s-au alocat pentru refacere nici un sfert din aceste sume.

Şeful deliberativului judeţean a mai arătat că va solicita Guvernului să facă demersuri pe lângă Comisia Europeană pentru ca fondurile de 11,5 milioane de euro alocate din Fondul Solidaritatea să ajungă în cele cinci judeţe afectate de inundaţii din 2008. „S-a întârziat nepermis de mult alocarea acestor sume de bani”, a subliniat preşedintele CJ Suceava.

El a mai precizat că o altă problemă importantă cu care se confruntă judeţul este cea a infrastructurii şcolare, arătând că s-au început diverse lucrări de reabilitare sau refacere a unui număr de 150 de unităţi şcolare care nu s-au finalizat şi pentru care trebuie alocată suma de 160 de milioane de lei. Flutur a spus că va solicita MECI să stabilească priorităţi pentru finanţarea acestor lucrări, reamintind că mai sunt de achitat datorii de 20,6 milioane de lei.

În cadrul şedinţei de Guvern, Flutur va cere şi Ministerului Sănătăţii să precizeze dacă va finanţa construcţia noului spital de urgenţă din municipiul Suceava pentru care a fost organizată şi licitaţia de selecţie a constructorului, dar că va solicita şi continuarea investiţiilor la celelalte spitale din judeţ.

El a mai spus că o altă problemă importantă este cea a gestionării deşeurilor şi că cere urgentarea procedurilor în vederea începerii construcţiei primului depozit ecologic din judeţ care va fi amplasat în apropierea municipiului Suceava.

În cadrul şedinţei de Guvern, autorităţile sucevene vor discuta şi modalitatea de continuare a proiectului judeţean de utilităţi, modernizarea centralei termice a municipiului Suceava şi extinderea reţelei de alimentare cu energie electrică în zone izolate din 50 de localităţi.

Gheorghe Flutur a mai spus că va prezenta în şedinţa de Guvern şi situaţia oraşelor mici, care au sub 50.000 de locuitori, care nu se încadrează pentru a beneficia de finanţări prin POR sau POS, dar nici pe programul de dezvoltare rurală. El consideră că pentru finanţarea lucrărilor de dezvoltare a acestor oraşe ar putea fi folosite fonduri împrumutate de la BDCE.

De asemenea, preşedintele CJ Suceava a spus că va solicita urgentarea finalizării lucrărilor la DN 17, arătând că de când acest drum este în modernizare a scăzut dramatic numărul turiştilor străini care vin în judeţ. “A scăzut foarte mult numărul de turişti străini în judeţul Suceava şi cauza este cu siguranţă DN 17. Mă nelinişteşte situaţia creată şi vreau să găsim urgent o rezolvare”, a explicat Gheorghe Flutur, adăugând că va cere şi repararea DN 18 pe Valea Bistriţei şi modernizarea E 85 între municipiul Roman şi graniţa cu Ucraina la Siret. El a mai arătat că în şedinţa de Guvern va solicita elaborarea Planului de gestionare şi monitorizare a monumentelor UNESCO şi reglementarea dreptului de proprietate asupra Curţii Domneşti din Suceava.


Intră acum și în grupul de