Adrian Botezatu: În ultimii 30 de ani România a avut 22 de ani premier provenit din sudul țării, opt ani din Ardeal, trei luni din Moldova și trei săptămâni din Bucovina. E raportul care coincide și cu numărul de kilometri de autostradă din aceste provincii


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu a explicat, vineri, în cadrul Subiectul Zilei de la News Bucovina, că alocarea de resurse în provinciile din țară au legătură și cu zona de unde provin premierii pe care i-a avut România, arătând că din 1978, după moartea lui Emil Bodnăraș,  zona Moldovei nu a mai avut decidenți importanți în statul român.

Botezatu a spus că de la Mica Unire și până la Primul Război Mondial, la nivel de prim ministru, care este omul politic numărul 1 într-un stat, cel care dirijează banii, resursele în statul respectiv, a existat o oarecare paritate la numărul de prim miniștri proveniți din Moldova și din Muntenia.

Potrivit acestuia, după Primul Război Mondial acest echilibru se rupe, însemnând că în perioada interbelică se face o paritate între prim miniștrii proveniți din sudul țării cu cei din Ardeal, iar prim miniștrii proveniți din Moldova devin nesemnificativi și ca număr și ca durată a guvernărilor lor.

Sociologul sucevean a adăugat că în perioada comunistă premierul nu era atât de important, fiind un stat totalitar, iar decizia politică era în altă parte, dar că tot atunci,  în perioada comunistă a existat un tandem format din Gheorghe Gheorghiu-Dej și Emil Bodnăraș, care a reușit oarecum să echilibreze pentru zona Moldovei distribuirea de resurse.

Sociologul Adrian Botezatu explica evolutiile de pe scena politica suceveana

Gepostet von NewsBucovina.ro am Donnerstag, 23. Januar 2020

„Moartea lui Bodnăraș în 1978 marchează finalul unei perioade în care personaje din Moldova erau decidenți importanți în statul român”, a spus Botezatu.

El a mai arătat că de la Revoluție, din 1990 și până în prezent, 22 de ani de guvernare au fost cu premieri din sudul țării, opt ani de guvernare cu premieri din Ardeal  și doar trei luni a fost un premier din Moldova, Mihai Răzvan Ungureanu și un premier bucovinean, Eugen Bejinariu, doar trei săptămâni.

„Dacă facem acest raport, 22 de ani sudul țării, opt ani Ardealul și trei luni și trei săptămâni Moldova și Bucovina, coincide și cu numărul de kilometri de autostradă pe cele trei provincii”, a spus Botezatu.

El arată că regiunea Moldovei este perdantul în acest proces istoric.

„Practic, noi, regiunea Moldovei, suntem perdanții acestui proces istoric în care, gradual, regiunea Moldovei și-a pierdut importanța politică și decizională în cadrul statului român”, a spus Botezatu.

Sociologul sucevean a mai apreciat că, în prezent, din PSD și PNL, partide importante, singurul personaj regional politic cu oarecare anvergură a rămas doar Gheorghe Flutur, dar că Gheorghe Flutur nu-și asumă un rol regional, ci se canalizează doar pe județul Suceava, pe Bucovina.

El crede că regiunea va fi în continuare subfinanțată până când nu vor apărea personaje politice vocale, importante, care să bată cu pumnul în masă la București, în cadrul Guvernului României.


Intră acum și în grupul de