Sociologul Adrian Botezatu: Dacă din zona independenților nu apare o surpriză, sau nu este turul doi, Ion Lungu va fi primar. În PSD Suceava e un început de degringoladă. Candidatul PLUS poate schimba foarte mult agenda dezbaterii pentru alegerile locale


Intră acum și în grupul de

Sociologul sucevean dr. Adrian Botezatu a comentat, vineri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina rezultatele sondajului de opinie din municipiul Suceava realizat săptămâna trecută la comanda News Bucovina în care Ion Lungu este creditat cu 39 la sută din voturile sucevenilor la alegerile locale din vara acestui an.

„De 16 ani Ion Lungu este la cârma municipiului. Procentul de suceveni care consideră că municipiul Suceava se îndreaptă într-o direcție bună coincide cu scorul electoral al PNL. Practic, toate celelalte partide sunt nemulțumite de prestația actualului edil și este normal să aibă o părere mai puțin bună de această activitate de 16 ani”, a spus Botezatu.

El a apreciat că, teoretic, există o masă critică pentru înlocuirea lui Ion Lungu de la Primăria Sucevei, dar dacă nu există și turul al doilea este imposibil de coalizat această masă critică în primul tur de scrutin.

„La primul tur, fiecare partid, pe lângă candidatul de primar sau la Consiliul Județean vrea să-și maximizeze și lista de consilieri. Lista de consilieri o poți maximiza doar prezentând un candidat propriu care să tragă lista în sus. Nimeni nu va renunța la candidatul propriu, să-și sacrifice lista de consilieri, pentru un candidat independent sau aparținând altei formațiuni politice”, a spus Botezatu.

Sociologul Adrian Botezatu explica evolutiile de pe scena politica suceveana

Gepostet von NewsBucovina.ro am Donnerstag, 23. Januar 2020

Întrebat de ce 44 la sută din suceveni se declară mulțumiți de administrația locală, dar intenția de vot pentru Ion Lungu este de 39 la sută, Botezatu a apreciat că în gradul de mulțumire sunt incluși și cei care ar vota pe viceprimarul Marian Andronache din partea PMP.

„Viceprimarul Marian Andronache poate fi felicitat de modul cum întreține spațiile verzi din Suceava. El, probabil, cu zona lui de susținători, poate fi adăugată și să dea acea tendință de 44 la sută mulțumiți de administrația locală, chiar dacă Ion Lungu are 39 la sută”, a explicat sociologul sucevean.

El a mai spus că situația din organizația PSD Suceava nu este încă foarte clară și că din acest motiv nici nu se poate preconiza o coalizare a celor nemulțumiți de Ion Lungu în jurul candidatului PSD.

„Deocamdată PSD e la început de degringoladă în condițiile în care există o luptă surdă în PSD Suceava- <<Bobi, Bobiță, Boberschi>> unde este un război intern. Vom vedea cum va fi tranșată această luptă. În cadrul Pro România se va vedea cine este candidatul și cât de vizibil poate fi pentru că timpul deja este foarte scurt. Bănuiesc că o surpriză foarte mare nu va veni din zona respectivă”, a spus Botezatu.

El a spus că este de apreciat și de salutat lansarea în spațiul public a PLUS a arhitectului Beniamin Atodiresei.

„Această prezență a lui Beniamin Atodiresei schimbă foarte mult agenda dezbaterii pentru alegerii locale. Este primul arhitect care vine în spațiul public pentru a dezbate teme de urbanism și arhitectură.

Nevoia și necesitatea de păreri avizate în spațiul public este atât de mare încât părerea mea este că această prezență a lui va ridica, sper, foarte mult nivelul discuției publice și să lanseze teme referitoare la schimbarea imaginii orașului Suceava foarte necesare și foarte consistente”, a spus Adrian Botezatu.

El crede că dacă la spații verzi, sau în ceea ce privește curățenia, sau proiectul parcărilor lui Lucian Harșovschi se stă destul de bine, în ceea ce privește fațadele blocurilor este foarte mult de lucrat pentru că din acest punct de vedere Suceava este un oraș urât, iar un urbanist, un arhitect, poate fi un magician pentru a înfrumuseța orașul.

Adrian Botezatu a mai declarat că Ion Lungu va fi candidatul PNL la aceste alegeri locale pentru că ar fi foarte greu pentru PNL să-l înlocuiască în condițiile în care Ion Lungu este primul loc în sondajele de opinie și pe măsurători.

„Această decizie poate fi ușoară doar dacă însuși Ion Lungu decide să facă un pas în lateral. Poate că ar fi util ca la următoarele sondaje să fie măsurat ca și variantă de lucru și Lucian Harșovschi. Intuiția îmi spune că Lucian Harșovschi nu poate fi mult în spatele partidului și atunci chiar și un candidat Lucian Harșovschi ar putea fi pe primul loc dacă acest lucru se va decide la partid”, a mai spus Botezatu.

Sociologul sucevean a arătat că mesajele de pe rețelele de socializare prin care este criticată actuala administrație locală nu reprezintă marea masă a alegătorilor suceveni.

„Comentariile de pe Facebook sunt o mică bulă socială. Nu e un grup majoritar. Marea masă de cetățeni nu e prezentă în comentarii”, a spus Botezatu.

El a menționat că Ion Lungu ca și primar și-a construit o rețea socială de sprijin pe care și-o gestionează și o coordonează destul de eficient până în prezent.

„Dacă din zona independenților nu apare o surpriză, sau nu este turul doi, 99 la sută Ion Lungu va fi primar.Dacă va exista un tur doi, atunci depinde cu cine intră în turul al doilea”, a spus sociologul.

El crede că din zona PSD nu s-ar putea aduna voturi în plus și că doar USR-PLUS ar putea aduce o surpriză, dar cu o campanie foarte bună.

„USR-PLUS este singura coaliție care, dacă există un discurs bun și o campanie bună, în principiu își poate dubla procentele. S-a văzut și la europarlamentare tocmai prin acea extramobilizare de prezență la vot. Acea extra prezență la vot are loc doar pe emoție foarte puternică și pe mesaj foarte puternic. Dacă e o campanie slabă spre mediocră, cum am văzut la Barna, scorul rămâne pe o zonă medie”, a declarat Botezatu.

El a precizat că după ce candidații vor fi cunoscuți, un nou sondaj de opinie va indica mult mai bine intențiile de vot ale sucevenilor.

În ceea ce privește președinția Consiliului Județean Suceava, el a arătat că Gheorghe Flutur are o intenție de vot de peste 50 la sută și pentru că are o notorietate foarte mare.

„În general, întreaga lui carieră politică o putem caracteriza printr-un activism și o energie ieșite din comun. Nimeni nu-i poate contesta această energie pe care o are în politică.A rămas singurul lider politic cu profil regional care este cunoscut și în afara județului Suceava”, a spus Botezatu.

Spre comparație, el a arătat că aproape nimeni din județul Suceava nu știe cum se numește președintele CJ Iași, în timp ce Gheorghe Flutur este cunoscut în toată țara și în special în județele din regiune.

Vezi și Gheorghe Flutur, creditat cu cea mai mare intenție de vot pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Suceava, iar Ion Lungu pornește cu prima șansă în alegeri pentru un nou mandat de primar al Sucevei. Doar PNL, PSD, USR și Pro România văzute ca partide care să intre în Consiliul Județean-sondaj


Intră acum și în grupul de