Criză economică şi la Festivalul de Artă Medievală


Intră acum și în grupul de

Directorul Complexului Muzeal „Bucovina”, Emil Ursu, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Festivalul de Artă Medievală de anul acesta are un buget scăzut cu 40% faţă de anul trecut, cauza fiind creşterea valorii euro, majoritatea tarifelor fiind în această monedă şi scumpirile intervenite între timp. Cu toate acestea, el a subliniat că evenimentul trebuie păstrat pentru că este unul dintre cele mai importante manifestări organizate în municipiul Suceava.

Emil Ursu a precizat că şi la capitolul sponsori situaţia este dezastruoasă întrucât nu există nici o confirmare privind contribuţia acestora. „Anul acesta am luat legătura şi cu firme de la nivel central şi de la Suceava şi toate au răspuns că este criză şi nu sponsorizăm. Mie mi se pare că este o criză a încrederii. Pentru că un sponsor chiar a spus că are bani, dar este criză şi are dispoziţie să nu dea”, a afirmat directorul CMB Suceava.

Pentru a se reduce din cheltuieli, s-au luat deja nişte măsuri, iar negocierile cu reprezentanţii trupelor invitate „au fost jenante”, a spus Emil Ursu. În primul rând, s-a redus programul manifestărilor din Cetatea de Scaun, fiind o pauză între orele 12 şi 15, pauză motivată şi de canicula care se presupune că va fi atunci.

Bugetul alocat deja pentru festivalul care se va desfăşura între 16 şi 23 august este de 3 miliarde de lei vechi, din care unul va fi asigurat de Primăria Suceava, iar restul de CMB.

„Programul a fost negociat în proporţie de 80% cu trupele, dar nu putem acoperi toată suma. Probabil vom mai tăia din spectacole, deşi deja s-a mai tăiat”, a menţionat directorul CMB Suceava, adăugând că „ajustările” la buget vor afecta tunurile care nu vor mai trage 240 de salve în cele 3 zile de festival, ci 20. „Pentru 6 tunuri mai sunt necesare 120 de milioane lei vechi, încă 30 milioane de lei vechi pentru închirierea costumelor din suita lui Mihai Viteazul, inclusiv costumul pe care Amza Pelea l-a îmbrăcat în film”, a declarat Emil Ursu, cu precizarea că au fost tăiate de pe listă şi câteva trupe de la Piatra Neamţ şi Oradea.


Intră acum și în grupul de