Deputatul PNL Angelica Fădor: Problema foștilor angajați din IPEG a fost soluționată prin OUG de Guvernul Ludovic Orban. Niciun alt guvern nu a vrut să îndrepte această nedreptate pentru mii de suceveni


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor, a declarat, miercuri, că nedreptatea pe care Guvernul PSD nu a vrut să o rezolve privind drepturile foștilor angajați din Institutele de prospecțiuni și explorări geologice(IPEG), din care mare parte sunt în județele Suceava și Maramureș a fost îndreptată, în ședința de marți a Guvernului Ludovic Orban, printr-o ordonanță de urgență elaborată cu ministrul liberal al Muncii, Violeta Alexandru.

Ea a explicat că potrivit OUG adoptată de Guvern „este asimilată stagiului de cotizare în condiții speciale de muncă, prevăzut la alin. (1) lit. a), perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariații au desfășurat activități miniere, în subteran, în domeniul prospecțiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării/prelucrării, concentrării, conservării și închiderii minelor, din cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice, în locurile de muncă încadrate conform legislației anterioare în grupa I de muncă.”

Mai mult, parlamentarul sucevean a spus că potrivit noilor prevederi „beneficiază de pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani în activități miniere, în subteran, în domeniul prospecțiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării/sau prelucrării, concentrării, conservării și închiderii minelor, din cadrul unităților de prospecțiuni și explorări geologice”, iar vârsta standard de pensionare redusă nu poate fi mai mică de 45 ani.

Totodată, Ordonanța adoptată de Guvern stabilește că drepturile de pensie se revizuiesc cu respectarea dispozițiilor legale privind sistemul unitar de pensii publice.

„Pot spune că o problemă care mi-a fost ridicată de foști angajați din IPEG-uri și pe care am prezentat-o atât Guvernului PSD, care a spus că nu se poate a fost rezolvată de Guvernul PNL pentru că atât prim ministrul Ludovic Orban, cât și ministrul Muncii, Violeta Alexandru, au înțeles imediat că o situație care nedreptățea o categorie de foști angajați trebuie să fie îndreptată”, a spus Angelica Fădor.

Ea a subliniat că potrivit actelor normative care erau în vigoare, persoanele înscrise la pensie anterior datei de 01.01.2011, nu făceau obiectul recalculării prevăzute de Legea nr. 192/2015 și Legea nr . 221/2018.  

Deputatul PNL de Suceava a făcut de mai mulți ani demersuri la Guvern pentru soluționarea problemei foștilor angajați din IPEG-uri, dar că în perioada guvernării PSD răspunsul a fost că nu se poate rezolva, dar după instalarea Guvernului PNL s-au făcut demersurile necesare reparării acestei situații.  

Astfel, încă de la începutul lunii decembrie, la Ministerul Muncii, a fost organizată o întâlnire cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, cu deputatul Angelica Fădor și reprezentanți ai fostelor IPEG-uri din Suceava și Maramureș.


Intră acum și în grupul de