Un polițist sucevean a fost arestat preventiv. El a cerut bani pentru a nu sancționa mai mulți șoferi cărora le spunea că au fost surprinși pe camere de supraveghere că au trecut pe culoarea roșie a semaforului, iar altor șoferi, care au fost prinși băuți la volan, le-a cerut bani pentru a interveni pe lângă polițistul care a constatat flagrantul


Intră acum și în grupul de

Tribunalul Suceava a decis, vineri, arestarea preventivă a unui polițist sucevean care este cercetat pentru luare de mită și trafic de influență.

Potrivit Parchetului Tribunalului Suceava, un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus, joi,  reţinerea pentru 24 de ore a unui agent de poliţie cercetat pentru săvârşirea a 6 infracţiuni de trafic de influenţă şi 2 infracţiuni de luare de mită, iar vineri acesta a fost arestat preventiv.

Minuta instanței

Solutia pe scurt: Admite în parte propunerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava privind luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul Grigoruţă Lucian. În temeiul art. 226 Cod procedură penală, art. 202 alin. 1, 2, 3 şi 4 lit. e Cod procedură penală rap. la art. 223 alin. 2 Cod procedură penală, dispune arestarea preventivă a inculpatului GRIGORUŢĂ LUCIAN, pentru săvârşirea a cinci infracţiuni de trafic de influenţă, prev. de art. 291 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 7 alin. 1 lit. c din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal, pentru o durată de 30 de zile, începând cu data de 07 februarie 2020 până la data de 07 martie 2020, inclusiv. Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului GRIGORUŢĂ LUCIAN. Respinge cererea de luare a măsurii preventive a arestului la domiciliu, formulată de inculpat, prin apărător, ca neîntemeiată. În baza art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare pentru inculpat şi de la comunicare pentru procuror.

Sursa citată arată că acest dosar este instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava.

În urma cercetărilor s-a stabilit că în perioada noiembrie – decembrie 2019, agentul de poliţie de la un post de poliţie din judeţul Suceava, în cinci situaţii, a pretins sau a pretins şi primit (în patru situaţii a primit, iar într-o situaţie doar a pretins, fără ca cererea să îi fie satisfăcută) diferite sume de bani de la persoane din zona în care îşi desfăşoară activitatea, pretinzând că are influenţă asupra unui coleg din cadrul poliției rutiere şi promițându-le că, în schimb, îl va determina pe acel coleg din cadrul poliției rutiere să nu îndeplinească un act ce intră în îndatoririle de serviciu ale acestuia, respectiv să nu sancţioneze acea persoană sau o persoană apropiată, pentru o contravenție rutieră.

Astfel, polițistul a pretins suma de 1.400 de lei, iar sumele pretinse şi primite au fost de 400 de lei, 600 de lei, 100 de euro, respectiv 1.000 de euro.

În toate cele cinci situaţii, polițistul a pretins că autoturismul condus de persoana respectivă sau o persoană apropiată a fost surprins de camere de supraveghere în timp ce trecea pe culoarea roşie a semaforului, motiv pentru care conducătorul auto a săvârşit o contravenţie rutieră, sancţionată cu amendă şi reţinerea permisului de conducere.

De asemenea, la sfârșitul anului 2019 (noiembrie – decembrie 2019) polițistul a pretins și primit suma de 4.000 de lei de la un conducător auto, pretinzând că are influenţă asupra unui coleg care instrumenta un dosar penal în care se efectuau cercetări față de acel conducător auto şi promițându-i că, în schimb, îl va determina pe colegul în cauză să îndeplinească un act contrar îndatoririlor de serviciu ale acestuia, respectiv să îi restituie permisul de conducere reținut, iar conducătorul auto a fost de acord și i-a dat suma de 4.000 de lei agentului de poliție.

Anchetatorii mai susțin că într-o zi în cursul lunii august 2019 polițistul a pretins de la doi conducători auto suma totală de 300 de euro și 200 de lei și a primit de la fiecare conducător auto câte 800 de lei, pentru ca agentul de poliţie să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu referitoare la constatarea de infracțiuni flagrante, întrucât în ziua respectivă cei doi conducători auto fuseseră depistaţi de agentul de poliţie conducând autoturisme pe drumurile publice, deşi anterior consumaseră băuturi alcoolice (2 infracţiuni de luare de mită).

Cercetările în acest caz continuă în vederea lămuririi tuturor împrejurărilor de fapt şi a stabilirii răspunderii penale.


Intră acum și în grupul de