Consiliul Județean Suceava a aprobat bugetul pentru 2020. Cele mai mari fonduri se îndreaptă pentru drumuri județene, noi investiții la Spitalul Județean Suceava și pentru finalizarea Terminalului 2 al aeroportului


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava a aprobat, vineri, bugetul pentru anul 2020, cu un vot împotrivă și o abținere.

La capitolul venituri bugetul este de circa 630 de milioane de lei, cu o creștere de 33 la sută față de anul trecut.

Veniturile se compun din cele locale, de 484 de milioane de lei, din care 300 de milioane din cote defalcate din impozitul pe venit și TVA, 90.5 milioane de lei din PNDL și fonduri externe nerambursabile 79,5 milioane de lei.

La acestea se adaugă creditul intern de 58,5 milioane de lei, iar 45,2 milioane de lei excedent repartizat și 35,7 milioane de lei excedent nerepartizat.

Din excedentul nerepartizat urmează să se aloce fonduri pentru marile investiții de la Spitalul Județean Suceava, respectiv spitalul oncologic și spitalul pentru copii.

Președintele Gheorghe Flutur a spus că din buget cheltuielile de funcționare reprezintă jumătate din bugetul pentru acest an, cea mai mare sumă fiind la DGASPC Suceava, 117, 7 de milioane de lei.

De precizat că cea mai mare sumă din buget este direcționată pentru drumuri județene, respectiv 272 de milioane de lei.

„Este un buget foarte mare pe drumuri”, a spus Gheorghe Flutur care a menționat că vor fi modernizați circa 230 de kilometri din care 75 de kilometri pe proiectul prin POR pe axa Suceava-Iași, alți 75 de kilometri prin PNDL, 33 de kilometri prin investiții proprii și o sumă importantă este pentru reparații curente și întreținerea drumurilor.

„Anul 2020 este anul dezvoltării județului Suceava”, a declarat Flutur care consideră că județul Suceava va cunoaște o dezvoltare în acest an.

El a arătat că la Spitalul Județean Suceava se finalizează extinderea blocului operator cu patru noi săli de operații pe lângă cele nouă existente în care se fac peste 10.000 de operații anual.

Tot la SJU Suceava se va finaliza și heliportul pentru preluarea și aducerea pacienților, Centrul de medicină nucleară.

Flutur a mai spus că se vor începe și proiectele pentru Spitalul oncologic și că a cerut Ministerului Sănătății deschiderea filei de buget și că va contribui cu fonduri și CJ Suceava.

În ceea ce privește spitalul pentru copii s-a deschis procedura pentru studiul de fezabilitate, iar finanțarea va fi asigurată de CNI.

La aeroport este alocată suma de 7,2 milioane de lei pentru finalizarea terminalului 2 până la sfârșitul primului semestru al acestui an.

„Vom fi extrem de implicați în urmărirea respectării calendarului de execuție a proiectelor”, a spus Flutur.


Intră acum și în grupul de