Ludovic Orban: Toate unitățile școlare se închid preventiv în perioada 11-22 martie. CNSSU a mai decis suspendarea transporturilor rutiere din Italia, recomandarea ca angajații să lucreze dacă se poate de acasă, iar magazinele vor trebui să fie dezinfectate cât mai des


Intră acum și în grupul de

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis, luni,  închiderea unităților școlare publice din învățământul preșcolar (grădinițe), primar, gimnazial, liceal, post liceal și profesional, începând din data de 11.03.2020 până la data de 22.03.2020 cu posibilitatea de prelungire ca măsură preventivă în contextul epidemic actual, a anunțat premierul demis Ludovic Orban.

Aceeași structură recomandă copiilor și părinților acestora să petreacă pe cât posibil cât mai mult timp la domiciliu, evitând spațiile publice aglomerate.

Modul în care se vor recupera cursurile va fi stabilit ulterior, a completat ministrul Educației, Monica Anisie, care a spus că se analizează posibilitatea efectuării cursurilor online.

Se suspendă până în data de 31.03.2020 toate transporturile rutiere regulate sau ocazionale pe traseul Italia-România, iar transportatorii  care au traseu prin Italia au obligația de a informa călătorii care vin din Italia că vor intra în carantină sau autoizolare la domiciliu la revenirea în țară.

Operatorii feroviari vor avea obligația să afișeze mesaje prin care românii din Italia vor fi informați că vor intra în carantină sau izolare pe teritoriul României.

De asemenea până în 31 martie se suspendă stagiile în spitale pentru cursanții școlilor postliceale și se sistează programele de studii pentru schimburi de experiență .

Comitetul instituie obligația pentru unitățile de alimentație publică cum sunt hyper-market-urile, super market-urile, market-urile, magazinele de cartier pentru a lua măsuri în privință dezinfecției frecvente a suprafețelor expuse cum sunt cărucioare, coșuri de cumpărături, clanțe de la uși, butoane de la lifturi etc.), în special în zona caselor de marcat,dar și  instituirea de măsuri privind evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale.

Organizatorii de evenimente/manifestări cultural – artistice cum sunt teatre, săli de spectacol, cinema, festivaluri să asigure o distanță mai mare între doi spectatori prin vânzarea unui număr redus de bilete, dezinfecția frecventă a suprafețelor expuse, evitarea contactului fizic cum ar fi strângerea mâinilor, cu excepția celor care sunt sub 200 de persoane.

CNSSU a dispus obligarea furnizorilor publici și privați de transport de persoane la dezinfectarea frecventă a spațiului- bare de susținere, uși, scaune-, de preferat după fiecare ciclu de transport.

Instituțiile publice și private sunt obligate să asigure la toalete, materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse (mese conferință, birouri etc).

CNSSU va transmite o circulară către instituțiile publice și private în vederea analizării posibilității desfășurării muncii la domiciliu pentru o parte din personal potrivit legislației privind reglementarea activității de telemuncă, acolo unde este posibil.


Intră acum și în grupul de