Viceprimarul Sucevei Lucian Harșovschi reia apelul ca sucevenii să stea în casă: Nu este un test, nu este o glumă, este un inamic invizibil. Toate măsurile luate vor avea eficiență doar dacă sucevenii stau în case


Intră acum și în grupul de

Viceprimarul Lucian Harșovschi a declarat, vineri, la Subiectul Zilei de la News Bucovina ca este absolut necesar ca sucevenii să rămână în case pentru că nu este o glumă ceea ce se întâmplă acum.

„Este o situație dificilă care se pare că nu este înțeleasă de toți sucevenii pentru că în ciuda apelurilor noastre nu respectă să stea în casă în totalitate”, a spus Lucian Harșovschi.

El a arătat că Primăria municipiului Suceava ia în continuare măsuri pentru limitarea răspândirii acestui virus și a explicat că la intrarea în Primăria Suceava ofițerul de serviciu triază cetățenii care au treabă în instituție, iar cei care au de rezolvat probleme la registratură, pot accesa, în timp ce pentru ceilalți sunt sunt desemnați funcționari care să stea de vorbă și că sunt materiale de dezinfecție pentru toate birourile

„În oraș se iau măsuri pentru limitarea acestei pandemii de la dezinfecția locurilor de joacă, a parcurilor, a mijloacelor de transport în comun, a pubelelor de colectare a deșeurilor și spălarea străzilor. Facem aceste lucruri, dar ele au eficiență dacă și sucevenii înțeleg mesajul să stea în casă”, a spus viceprimarul.

El a spus că impozitele și taxele se pot plăti on-line și a arătat că se poate folosi platforma ghiseul.ro, dar și folosind site-ul Primăriei.

Totodată, Registratura electronică se poate accesa și a adăugat că petentul poate vedea când este procesată cererea, iar formularele sunt pe site și pot descărcate, completate și apoi depuse online.

„Oamenii la noi au o reticență. Așa cum folosesc banii cash și nu cardul, au o reticență în a face plăți online. Ușor-ușor vom ajunge și acolo pentru că va trebui mai multă disciplină și mai multă informare pentru a-i învăța cu plățile electronice”, a spus Harșovschi care a menționat că se lucrează la programul APLICAT și vor fi toate aplicațiile on-line.

El a adăugat că în municipiu s-a făcut spălarea străzilor cu substanțe pe bază de clor, dar că orice efort al municipalității este mai eficient dacă sucevenii înțeleg că trebuie să stea în case.

„Bunicilor noștri li se cerea să se înroleze, să meargă la război. Nouă ni se cere să stăm în case. Pare o glumă pentru că în urmă cu câteva zile era bine, dar luptăm cu un inamic invizibil. În Italia, în urmă cu trei săptămâni erau 50 de cazuri, iar acum au depășit China la număr de decese. În Spania, acum două săptămâni aveau 40 de cazuri, acum au peste 620 de morți și 13.000 de cazuri”, a spus viceprimarul.

El a subliniat că trebuie să se înțeleagă că nu e de glumă, nu e un exercițiu.

„Acum e mai cald afară, se va răci, dar indiferent dacă e cald sau frig, trebuie să stăm în casă”, a spus Harșovschi.

El a adăugat că  Poliția locală verifică persoanele care sunt în izolare, în carantină și fac inclusiv livrări de mâncare acelor persoane care nu pot ieși.

Viceprimarul a mai spus că pentru că încă sunt multe persoane pe străzi primește mesaje foarte multe ca municipalitatea să ia măsuri mai dure.

S-a luat decizia să închidem bazarul, s-au închis parcuri, locuri de joacă, dar încă sunt folosite de mulți. Nu avem parcurile îngrădite, dar vor pune bandă cu inscripția nu treceți”, a spus viceprimarul.

El s-a întrebat de ce este nevoie să se facă totul cu forța, de frica amenzilor, de frica închisorii când se poate ca sucevenii să fie și responsabili și a subliniat că sunt foarte multe persoane care respectă acest lucru.

„Vorbeam cu responsabilii de la mall. E ca și cum ar fi închis. În afară de zona alimentară și farmacii, mai sunt vânzătorii care merg între ei. Aici ar trebui și patronii să le spună angajaților să stea acasă. Noi nu vrem să trimitem acasă pe cei de la muncă. Îi trimitem acasă pe cei care stau în parcuri, în locurile de joacă, în mijloacele de transport în comun”, a spus Harșosvchi.

El a precizat că 0230.210.678 e numărul de telefon la care sucevenii vor putea apela dacă au anumite nevoi și li se vor rezolva solicitările.

Responsabilitate și solidaritate trebuie să fie cuvintele cheie în aceste zile.Toți trebuie să înțeleagă că trebuie stat în casă. Nu este un test, nu este o glumă, este un inamic invizibil”, a spus viceprimarul.

El a arătat că este un caz de coronavirus în municipiul Suceava, o persoană cu domiciliul în Vatra Dornei. „S-a făcut ancheta epidemiologică. Acea persoană a respectat toate regulile. Nu a fost plecat nicăieri, nu știe să fii intrat în contact cu o persoană diagnosticată pozitiv. Prin urmare acel virus l-a luat de la o persoană care nu a declarat, care nu a stat în izolare, care nu a stat în carantină.  Aceste lucruri sunt acum foarte aspru pedepsite de lege cu închisoarea”, a menționat Harșovschi.

El a spus că nu vrea să creadă că se pot lua aceste măsuri doar pe bază de forță.

„Nu s-a limitat dreptul la mâncare, la televizor, la internet. Ni se cere să stăm acasă cu familia”, a arătat viceprimarul.


Intră acum și în grupul de