Comitetul Director al Spitalului Judeţean de Urgenţă “Sf Ioan cel Nou” Suceava a anunţat, luni, măsurile adoptate în unitatea spitalicească în actualul context epidemiologic:”Principala preocupare rămâne grija pentru pacienți şi personalul medical”


Intră acum și în grupul de

Comitetul Director al SJU Suceava a transmis, luni, într-un comunicat de presă, că în contextul situaţiei generate de pandemia de coronavirus – COVID – 19, “principala preocupare rămâne grija pentru pacienţi şi personalul medical” subliniindu-se că fac eforturi şi că s-au adoptat mai multe măsuri astfel încât pacienţii “să fie în siguranţă şi să beneficieze de cele mai bune condiţii de diagnostic şi tratament”, iar personalul medical şi personalul auxiliar să fie protejate împotriva factorilor ce ar putea reprezenta un pericol de infectare.

“Deopotrivă, ne concentrăm atenţia asupra protecţiei medicilor, asistenţilor şi personalului auxiliar împotriva factorilor care ar putea să reprezinte un pericol de infectare”, se menţionează în comunicatul de presă.

În document se precizează că în acest context epidemiologic, conducerea SJU Suceava a adoptat mai multe măsuri, între care triajul epidemiologic al pacienţilor, care se realizează într-o primă etapă în cele trei corturi de campanie, două amenajate la spitalul nou şi unul la spitalul vechi.

Totodată, s-au stabilit circuite separate pentru pacienţii cu patologie respiratorie acută, la nivelul spitalului fiind create circuite interne pentru a evita contactul pacienţilor cu patologii acute care suferă de alte afecţiuni.

“Astfel, pacienţii oncologici, cu diabet, cu boli cardiovasculare, dar şi femeile însărcinate sau pacienţii cu alte patologii nu se vor intersecta cu pacienţii care au simptomatologii similare celei înregistrate în cazul COVID-19 (febră, tuse, dificultăţi  de respiraţie)”, se arată în comunicatul de presă.

La Secţia de Boli Infecţioase au fost stabilite spaţii speciale amenajate pentru izolarea cazurilor suspecte de boli infecţioase.

 Astfel, pentru pacienţii gravi (cu insuficienţă respiratorie acută)

s-a amenajat la parterul Secţiei de Boli Infecţioase un spaţiu special,

cu un număr de 18 paturi, dotat cu echipamente şi aparatură medicală specifică pentru acordarea asistenţei medicale la cel mai înalt nivel, respectiv 18 monitoare funcţii vitale, 18 injectomate, 7 ventilatoare (spitalul județean dispune de 35 ventilatoare și, dacă necesitățile vor impune, se pot mobiliza şi utiliza la fiecare pat, ultimul achiziționat la data de 12.03.2020),  6 console pentru fluide medicale care asigură necesarul de aer comprimat, precum şi prizele pentru aparatură specifică.

În document se mai arată că cele 18 paturi beneficiază, permanent, de oxigen – 35 prize, iar pentru acest compartiment este asigurată o linie de gardă cu medici şi asistenţi de terapie intensivă, care îşi vor desfăşura activitatea împreună cu medicii infecţionişti şi asistenţii de specialitate.

Conducerea SJU Suceava menţionează că structura unităţii spitaliceşti asigură un potenţial de 136 de paturi de terapie intensivă,  din care 32 în Secţia ATI, 14 în Secţia de Cardiologie, 8 în Secţia de Neurologie, 35 în Secţia de Boli Infecţioase, 25 în Secţia de Îngrijiri Paliative şi 22 în Secţia de Pneumologie.

În Secţia de Terapie Intensivă îşi desfăşoară activitatea 12 medici specialişti, din care 2 sunt încadraţi cu contracte de prestări servicii.

In cadrul acestui compartiment, circuitele funcţionale respectă, întrutotul, constrângerile epidemiologice legale în vigoare:

spaţii separate pentru intrare, echipare şi ieşirea din ture a personalului medical sanitar, dar şi circuite corespunzătoare pentru pacienţii internaţi.

De asemenea, un număr de 311 de paturi beneficiază de prize de

oxigen, fluide medicale, aer comprimat, etc.

În Secţia de Pneumologie au fost externaţi bolnavii cronici şi au fost pregătite saloanele pentru a putea prelua bolnavi, în cazul în care nu vor mai fi paturi disponibile în cadrul Secţiei de Boli Infecţioase;

Totodată, în această secţie au fost achiziţionate 61 paturi noi, noptiere şi saltele, ai fost instalate 22 de prize de oxigen, aer comprimat, fluide medicale, circuitele fiind stabilite conform normelor antiepidemice, şi aici fiind asigurată asistenţa medicală cu personal de specialitate: medici, asistente, infirmiere, îngrijitoare.

În comunicatul de presă se mai precizează că pentru pacienţii cu simptomatologie minimă, suspecţi de infecţie cu noul coronavirus au fost disponibilizate 28 de paturi, la spitalul vechi, în cadrul Compartimentelor Dermatologie şi Geriatrie.

          Asistenţa medicală este asigurată, permanent, de asistenţi  medicali de specialitate şi de medici infecţionişti, fiind organizată în acest sens şi o linie de gardă.

Şi în acest spaţiu sunt asigurate circuite funcţionale corespunzătoare din punct de vedere epidemiologic.

“Există spaţiu special amenajat pentru consultaţii, triaj, saloane recoltări probe biologice, asigurându-se circuitul epidemiologic al bolnavilor, astfel încât să se evite contactele între pacienţi”, mai informează conducerea SJU Suceava.

În privinţa asigurării echipamentelor de protecţie şi a produselor dezinfectante pentru personalul medical, se precizează că personalul medical care intră în contact cu pacienţii cu simptome

respiratorii utilizează echipamente de protecţie de unică utilizare, existând şi dispensere cu soluţii dezinfectante, care sunt folosite atât de către personalul din spital, cât şi de către pacienţi, amintindu-se că în cursul anului “au fost aprovizionate cantităţi mari cu aceste materiale”.

“Ne-am fi dorit şi poate nevoile ar fi fost mai consistente, însă, din

păcate, acestea au fost  posibilităţile în piaţă, indiferent unde ar fi fost ele”, subliniază conducerea SJU Suceava.

În comunicatul de presă sunt prezentate şi informaţii privind procedurile complexe de curăţenie, dezinfecţie şi nebulizare aplicate în toate spaţiile din spital.

“O atenţie deosebită a fost acordată tuturor spaţiilor din spital, toate

secţiile fiind dotate cu materiale şi echipamente necesare, inclusiv sisteme uv  pentru dezinfecţia posibilelor spaţii contaminate. Activităţile de curăţenie, dezinfecţie şi nebulizare se efectuează ori de câte ori este nevoie. Privind cu obiectivitate, observăm că eforturile noastre au fost îndreptate pentru satisfacerea nevoilor imediate. Din păcate, mulţi furnizori n-au avut la dispoziţie echipamentele şi materialele dorite de noi”, se arată în comunicatul de presă.

Comitetul Director al SJU Suceava a anunţat că au fost luate şi alte măsuri suplimentare între acestea fiind solicitarea de teste rapide pentru diagnosticare COVID-19 de la S.C. UNIFARM S.A, respectiv 2000 de bucăţi, în valoare de 89.321 lei, ce urmează a fi primite în această săptămână, finalizarea amenajării spaţiului în care a funcţionat S.C. MED NEW LIFE S.R.L. şi înfiinţarea unui laborator de diagnostic și confirmare a infecţiei cu COVID-19, finalizarea instalării echipamentului QUANT STUDIO5 REALTIME PCR, primit în comodat de la Universitatea “Ştefan cel Mare”Suceava, precum şi

achiziţia, prin SICAP, de reactivi pentru efectuarea testelor, ce urmează a fi livrate în această săptămână.

“Spitalul Judeţean Suceava este de câţiva ani, nu puţini (12),  într-un

susţinut efort de îmbunătăţire a imaginii sistemului sanitar românesc, având în centrul preocupărilor sale SIGURANŢA, SĂNĂTATEA PACIENTULUI  ŞI A PERSONALULUI MEDICAL. N-am fost singuri şi nici în această situaţie delicată nu suntem. Eforturile noastre sunt conştient susţinute, aşa cum au fost şi în anii  din urmă, de Consiliul Judeţean Suceava care, şi în acest moment  dificil, finanţează achiziţionarea de 50 aparate de ventilaţie mecanică. Cât am reuşit? O dovedeşte faptul că la nivel naţional unitatea noastră spitalicească a început să fie un reper în privinţa performanţei, ordinii şi disciplinei.

Nu am făcut rabat de eforturi, nici în aceste timpuri, nu prea favorabile, ce le petrece întreg mapamondul. Am arătat mai sus, ceea ce am făcut şi am putut face într-un context care ne-a favorizat şi vrem să subliniem cu tărie: NU A FOST VORBA ŞI NU ESTE VORBA DE NEGLIJENŢĂ! ESTE VORBA DE NEPUTINŢA ÎNTREGII OMENIRI, ÎN FAŢA UNUI FLAGEL. Nu ne satisface o asemenea constatare, însă cerem clemenţă şi înţelegere şi pentru noi, care nu suntem supraoameni. SUFERIM ALăTURI DE DVS, pentru că nici noi nu suntem iertaţi de aceste ameninţări. Pentru a ne fi mai uşor în a trece cu bine de această situaţie este absolut necesar să depunem aceleaşi eforturi, indiferent dacă  suntem PACIENŢI sau PERSONAL MEDICAL” se mai arată în comunicatul de presă transmis de Comitetul Director al SJU Suceava.

(LB)


Intră acum și în grupul de