Adrian Streinu-Cercel spune că poate fi luată în calcul închiderea Sucevei pentru limitarea epidemiei cu noul coronavirus, dar că nu are încă informații suficiente pentru a face o recomandare. El spune că autoritățile locale au obligația să facă o monitorizare atentă a circulației virusului


Intră acum și în grupul de

Şeful Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Streinu-Cercel, a declarat, joi seara, la Digi 24 că ar putea fi luată în calcul închiderea județului Suceava sau a municipiului Suceava pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu noul coronavirus, dar că nu are încă date în baza cărora să poată face o recomandare.

Această posibilitate este luată în calcul motiv pentru care autoritățile locale au obligația să monitorizeze cu atenție circulația virusului. În momentul de față aceasta se face mai mult din punct de vedere clinic și respectiv oglindește vârful icebergului. Noi știm cu toții că, de fapt, problema mare este sub nivelul apei și acolo trebuie să ne uităm”, a spus Streinu-Cercel.

El a explicat că o astfel de analiză va fi făcută în București începând de luni printr-o testare a circa 10.000 de persoane.

Întrebat dacă acum se impune izolarea orașului Suceava sau a județului, Adrian Streinu-Cercel a spus că nu are suficiente date.

În momentul de față nu am suficiente date să mă pronunț în acest sens. Pe măsură ce voi primi aceste informații evident că voi lua o anumită decizie de sugestie a unei anumite măsuri”, a spus Streinu-Cercel.

El a arătat că în prezent evoluția epidemiei este lentă, dar că oricând va putea avea o tendință exponențială.

Streinu-Cercel a explicat că acesta a fost și motivul pentru care a inițiat cercetarea în București pentru a obține o imagine la ce să se aștepte în viitor.

El a arătat că în baza acestei cercetări statistice se vor putea face și intervențiile în focar.

Pe mine mă interesează să previn îmbolnăvirea populației și acest lucru se poate face dacă populația stă acasă și dacă vom anihila focare in situ, adică în casele oamenilor și să nu-i ducem la spital. Când ajung la spital deja e tardiv”, a spus Streinu-Cercel.   


Intră acum și în grupul de