Lungu, la o săptămână de la intrarea Sucevei în carantină severă, cere testarea în masă a populației și spune că trei angajați ai Primăriei sunt infectați cu nou coronavirus. Unitatea militară din Huși începe dezinfecția orașului//VIDEO


Intră acum și în grupul de

La o săptămână de carantină în Suceava primarul Ion Lungu și-a exprimat speranța că se va trece mai repede peste aceste momente grele din viața orașului.

El a amintit că luni a semnat contractul pentru zece echipamente de ventilație pentru Secția ATI și și-a exprimat încrederea că acestea vor ajunge, conform contractului, în ultima decadă a lunii aprilie.

Primarul a mai anunțat că în cursul acestei seri, unitatea militară de la Huși dislocată în Suceava va începe acțiuni de dezinfecție a orașului. Acțiunea va începe de la ora 21:00 pe bulevardele principale și va continua și miercuri seara.

El a precizat că asemenea lucrări de dezinfecție sunt efectuate și de Primăria Suceava cu firma care se ocupă de salubrizare, Diasil.

Ion Lungu a subliniat că în această perioadă, pentru limitarea răspândirii virusului, e nevoie de respectarea stării de carantină și ca sucevenii să stea în casă și să se testeze cât mai multă populație.

El a arătat că a discutat cu comandatul medical al Sucevei care a spus că prioritatea este testarea personalului medical din SJU Suceava și că îi spunea că dacă se întâlnește cu un angajat al spitalului nu știe care este infectat și care nu.

„Avem și noi niște persoane infectate din linia întâi la Primărie, respectiv șefa cadrelor medicale de la medicina școlară și doi polițiști locali”, a declarat primarul.

El a spus că va solicita testarea angajaților Primăriei care sunt în prima linie, în special polițiști locali.

Ion Lungu  a mai spus că municipalitatea este mereu în contact cu cetățenii Sucevei prin linia telefonică pusă la dispoziție și că în cursul zilei sunt pregătite 500 de pachete pentru persoanele aflate în dificultate și că în continuare vor fi identificate persoanele care au nevoie de sprijin în această perioadă.

Totodată, primarul a mai anunțat că, din punct de vedere administrativ, a fost adusă stația de medie presiune pentru distribuția gazului metan în Burdujeni Sat, a semnat contractul pentru reabilitarea Colegiului Tehnic ”Petru Mușat” și amenajarea spațiilor pentru învățământul dual și că s-a primit aprobarea pentru achiziția, din economii, a șase autobuze electrice mici, cu fonduri europene.

Primarul Ion Lungu a arătat că de Paște sucevenii ar trebui să stea acasă și să urmărească slujbele la televizor.

”Mi-aș dori ca acest Paște în familie să-l reprogramăm pe data de 28 mai de ziua Înălțării Domnului. Sper ca până atunci lucrurile să se limpezească în orașul nostru și să se ridice aceste restricții de carantină”, a spus Lungu.

El a făcut din nou apel la calm și responsabilitate.

„Știu că nu e simplu, dar trebuie să fim responsabili cu noi pentru că, din păcate, sunt mulți care au acest virus și sunt asimptomatici. Nu știm cine are pe stradă virusul, cine nu are. De aceea e bine să păstrăm distanța socială, e bine să avem acele măsuri de protecție pentru nas și pentru gură, cine are mască de protecție, cine nu, fular sau eșarfă. E bine să respectăm. Unii spuneau că e o simplă gripă”, a spus Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de