Asocierea agricultorilor, un prim pas în depăşirea nivelului fermelor de semisubzistenţă


Intră acum și în grupul de

Aproximativ 80 de cultivatori de legume din judeţul Suceava au participat la o întâlnire organizată de Oficiul Judeţean de Consultanţă Agricolă (OJCA) Suceava, specialiştii acestei instituţii insistând asupra necesităţii ca aceştia să se organizeze în asociaţii, numai aşa având şanse de a-şi comercializa produsele pe piaţă.

Potrivit OJCA Suceava, costul mare al materialelor, seminţe, îngrăşăminte, fungicide, motorină, ambalaje, lipsa posibilităţilor financiare pentru investiţii, incapacitatea de absorbţie a subvenţiilor şi a fondurilor europene, toate sunt probleme care pot să-şi găsească rezolvarea prin organizarea micilor producători în forme asociative.

Reprezentanţii OJCA au subliniat că, în cadrul unei asociaţii, preţurile de achiziţionare a seminţelor pot fi negociate mult mai avantajos, se poate obţine un punctaj suplimentar necesar la selecţia proiectelor europene, iar în final comercializarea produsului se poate face la un cu totul alt nivel.

Individual, majoritatea agricultorilor suceveni nu reuşesc să depăşească nivelul fermelor de semisubzistenţă, ocupaţia lor fiind departe de o afacere profitabilă.


Intră acum și în grupul de