Comandantul medical al Sucevei, gen. Paul Oprea: Readucerea întregului personal al spitalului la serviciu în momentul de faţă este “imposibilă”, iar aducerea personalului medical din alte zone se va face gradual


Intră acum și în grupul de

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, general-maior în rezervă, medicul chirurg Ionel Paul Oprea, în prezent coordonator medical al Sucevei, a declarat, sâmbătă, în cadrul unui interviu postat pe site-ul MApN, că readucerea întregului personal al spitalului la serviciu în momentul de faţă este “imposibilă”, iar solicitarea de suplimentare a personalului necesar funcţionării unităţii cu cadre medicale din alte zone se va face gradual.

“Problema personalului este încă instabilă, pentru că, pe de o parte, aşa cum precizează domnul colonel Daniel Derioiu, la testare o mare parte din personal s-a dovedit a fi pozitivă încă, sunt şi probe incerte, pe care trebuie să le monitorizăm. Deci, readucerea întregului personal este imposibilă. De asemenea, avem solicitări de la personal, care ridică anumite probleme personale destul de serioase, foarte multe referitoare la comorbidităţile importante pe care le au. Analizând aceste cereri, am decis numirea unei comisii, care întruneşte toţi actorii implicaţi aici, inclusiv sindicatele. S-au analizat 82 de cereri până acum, dar urmează să se analizeze un alt număr important. Acolo am constatat deja că o parte dintre colegi nu pot fi aduşi pe perioada acestei epidemii, nu poţi să-i readuci în echipă, deoarece riscăm să se îmbolnăvească şi adăugând această infecţie la comorbidităţile importante pe care le au, le-am pune viaţa în pericol”, a subliniat Oprea.

Medicul Ionel Paul Oprea a precizat că spitalul nu avea asigurată o încadrare maximă pe posturi, conform analizei încadrării anterioare acestor evenimente, iar o reîntregire a echipei spitalului nu se va putea face în perioada următoare, astfel că, în aceste condiţii, se impune solicitarea de suplimentare a personalului şi din alte zone, solicitare care se va face gradual, pe măsură ce vor exista coordonatori în toate structurile spitalului.

Interviu cu conducerea spitalului de urgență din Suceava

”Mulțumim colegilor noștri care au rămas și au luptat până la epuizare, de multe ori, cu abnegație, dăruire și au dat dovadă de caracter și putere de muncă deosebită, puse în slujba sucevenilor. Îi asigurăm că suntem alături de ei și ne dorim să facem echipă și să luptăm împreună pentru sănătatea oamenilor din județul Suceava.” Așa au încheiat un interviu de 45 de minute doctorul Ionel Oprea, secretar de stat în Ministerul Sănătății, și colonelul doctor Daniel Derioiu, managerul interimar al spitalului de urgență din Suceava. În acest interviu puteți afla răspunsurile la multe întrebări pe care cu siguranță de la începutul aceste situații de urgență ni le punem cu toții.#RomâniaFiiPuternică

Gepostet von Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro am Samstag, 11. April 2020

“Nu putem să-i chemăm dinainte, să avem mai mult personal auxiliar decât personal medical, pentru că nu avem coordonatori acolo. Deci, totul trebuie să fie planificat, cunoscându-se faptul că toate regiunile, chiar şi cele situate la distanţă de Suceava, nu numai cele din proximitate, sunt intens solicitate de problemele lor, iar oferta de personal, cu excepţia centrelor universitare, care au o încadrare mai generoasă, resursa, repet, este destul de modestă şi destul de implicată în reacţia locală. De aceea, această solicitare de personal suplimentar, necesar funcţionării spitalului, se va face gradual şi progresiv în funcţie şi de situaţii punctuale, pentru că există riscul, mai ales în punctele fierbinţi, cum e ATI sau UPU, să avem  îmbolnăviri de personal şi atunci trebuie să reacţionăm la acest deficit de personal”, a mai spus Oprea.

Întrebat dacă la sosirea echipei militare de coordonare o parte a personalului refuza să folosească echipamentele de protecţie, medicul Ionel Paul Oprea a răspuns că nu medicii au fost cei care nu acceptau să poarte această ţinută.

“Când am venit aici nu se distribuiseră mijloacele de protecţie, probabil din cauza acelui deficit de coordonare, dar nu medicii au fost cei care nu acceptau să poarte această ţinută, care să ştiţi că nu este chiar confortabilă, deoarece nu poţi să o porţi un număr nesfârşit de ore, pentru că oarecum incomodează datorită particularităţilor ei, de aceea şi programul orar al personalului a fost stabilit punctual pentru fiecare structură de către şefii acestora, în şedinţa de Consiliu Medical. I-am consultat pe fiecare, pentru că dânşii cunoşteau particularităţile locului de muncă şi am stabilit decalaje tocmai în baza propunerilor dumnealor, nu am stabilit noi, de aici, programul orar pe fiecare structură, pentru că nu cunoşteam şi am dorit să asigurăm un climat de muncă, mă rog, cât mai bun, adecvat, mai ales  raportat la un personal care este redus şi de fapt substituie şi a altor colegi care nu pot veni la serviciu la acest moment”, a explicat Oprea.

El a spus că au fost angajaţi din alte structuri ale spitalului care nu doreau să se protejeze motivând că în zonele în care lucrează nu există pericol de expunere la infecţie.

“După ce le-am explicat care sunt căile posibile de infectare, de transmitere a infecţiei, chiar dacă dânşii susţin că activează la distanţă de acestea în cadrul spitalului, le-am prezentat căile prin care pot fi infectaţi, au înţeles până la urmă”, a mai spus coordonatorul medical al Sucevei.

Managerul interimar al SJU Suceava, colonel dr. Daniel Derioiu a declarat că dorinţa conducerii actuale a unităţii este de a lucra cu o  echipă care “înţelege care e rostul acestor sacrificii, care este scopul acestor măsuri pe le recomandă medicii epidemiologi şi specialiştii în domeniu”.

El a spus că în actuala situaţie generată de pandemie trebuie respectate măsurile privind circuitele funcţionale, măsurile de purtare corectă a echipamentului de protecţie, măsurile de raportare şi de comunicare către tot personalul medical al spitalului, adică acele măsuri “justificate de situaţia dată”.

“Nu sunt măsuri impuse de noi, de propriul arbitru, ci sunt chestiuni dictate de situaţie şi la recomandările specialiştilor. Cu această echipă care se hotărăşte să lucreze alături de noi, noi vrem să facem treabă mai departe, iar ceilalţi colegi care nu doresc din diferite motive să se alăture, au căile legale la dispoziţie, care sunt analizate de acea comisie de care amintea domnul secretar de stat, domnul general dr. Oprea. Sunt rezolvate punctual aceste solicitări în favoarea angajatului şi se pot găsi, în funcţie de nevoi, locuri de muncă în sectoarele non COVID sau în alte locuri în care este nevoie totuşi de personal. Deci, nu este dorinţa noastră de a lucra cu o echipă supusă constrângerilor, ci de a lucra cu o echipă care înţelege că trebuie să punem osul la treabă împreună şi să putem ieşi împreună în rezolvarea acestei situaţii tragice”, a conchis managerul interimar al SJU Suceava, medicul militar Daniel Derioiu.


Intră acum și în grupul de