ANM face estimări meteorologice privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl din Ucraina în perioada 14-16 aprilie


Intră acum și în grupul de

Administrația Națională de Meteorologie a transmis, marți, un comunicat de presă în care arată cum se va deplasa norul de fum din zona Cernobîl.

ANM a luat în vedere simulările modelelor numerice rulate privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 14 – 16 aprilie 2020.

Astfel, se apreciază că în cursul zilei de marți, 14 aprilie și în prima parte a nopții de 14/15 aprilie, direcția dominantă a vântului va fi dinspre nord către sud, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de deplasare către sud, respectiv spre sud-vestul Ucrainei, zona Odesa.

Ulterior, din a doua parte a nopții de 14/15 aprilie, circulația aerului se va reorienta și se va realiza predominant dinspre vest către est – sud-est apoi spre nord-est, astfel că tendința de evoluție a norului de fum va fi de îndepărtare către estul Ucrainei și apoi spre Rusia.

Incendiile care se manifestă de mai bine de o săptămână în Ucraina sunt la mai puțin de un kilometru de fosta centrală nucleară de la Cernobîl, dar serviciile de urgență spun că situația este sub control, informează bucpress.eu

Potrivit Radio Europa Liberă, experții în mediu avertizează că incendiile pot arunca cenușă radioactivă de la locul celui mai grav accident nuclear din lume care a avut loc în 1986, punând în pericol locuitorii din apropiere și din capitala Kiev.

Serviciul pentru Situații de Urgență a transmis într-un comunicat că nivelul radiației din regiunea Kievului „nu depășește valorile naturale”, iar cele din zona de excluziune din jurul centralei nucleare sunt „neschimbate”.

Cu toate acestea, Greenpeace Rusia a avertizat că incendiile care se manifestă în zona de excluziune sunt mai mari decât autoritățile de la Kiev recunosc și prezintă un risc radioactiv.

Imagini din satelit de la agenția NASA arată că incendiile au ajuns la marginea orașului abandonat Prîpeat și sunt doar la marginea centralei nucleare dezafectate.

Vânturile puternice au împiedicat eforturile pompierilor care au format bariere pentru a încerca să localizeze incendiul și a permite echipamentelor să pătrundă în zonă.

Incendiile au pornit în 3 aprilie în partea vestică a zonei de excluziune care este nelocuită și s-a extins în pădurile din apropiere.

Poliția a identificat un tânăr de 27 de ani care este suspectat că a pornit incendiul. Bărbatul le-ar fi spus autorităților că ar fi dat foc unor gunoaie „pentru distracție”.

Mai multe regiuni din Ucraina au raportat incendii de vegetație pe fondul condițiilor de secetă.


Intră acum și în grupul de