Procurorii suceveni se solidarizează cu judecătorii şi trec la proteste


Intră acum și în grupul de

Stabilind că se impune adoptarea unei forme adecvate de protest, din care să rezulte solidaritate cu întreg corpul judecătorilor şi procurorilor, în scopul de a atrage atenţia opiniei publice cu privire la pericolul real şi prezent al subminării independenţei justiţiei şi a necesităţii de a se modifica proiectul de lege în sensul stabilirii unor drepturi corespunzătoare statutului şi rolului magistraţilor în buna funcţionare a statului de drept, Adunarea Generală a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a hotărât, începând cu 03 septembrie 2009, pe perioada nedeterminată, demararea protestului, anunţă purtătorul de cuvânt al Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, Luminiţa Leonte.

Potrivit acesteia, în funcţie de discuţiile purtate de Consiliul Superior al Magistraturii şi de asociaţiile magistraţilor cu reprezentanţii puterii executive se va reanaliza măsura protestului.

Astfel, pe timpul protestului activitatea procurorilor de la Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava se restrânge la cauzele ce presupun situaţii de urgenţă, care urmează a fi apreciate în concret de fiecare procuror. O altă măsură este cea de reducere a programului de primire a plângerilor la 2 ore/zi, respectiv în intervalul orar cuprins între orele 10,00 – 12,00, plângerile, cererile, memoriile urmând a fi depuse la grefa unităţii şi se suspendă programul de acordare a audienţelor.
De asemenea, magistraţii procurori nu vor participa, ca membrii, în birourile electorale cu ocazia alegerilor prezidenţiale din luna noiembrie 2009, mai anunţă purtătorul de cuvânt.

La baza protestului sta faptul Guvernul României şi-a anunţat intenţia încă de la începutul anului 2009 de a adopta o lege unică a salarizării personalului plătit din fonduri publice, iar discuţiile pe aceasta lege sunt avansate, urmând a se proceda la adoptarea acesteia într-un termen imediat iar din cuprinsul proiectului de lege se constată faptul că sunt create dezechilibre majore între nivelele de salarizare inferioare ale membrilor puterii judecătoreşti faţă de celelalte două puteri în stat, iar remuneraţia nu corespunde rolului magistratului în societate şi nu ţine seama de incompatibilităţile şi interdicţiile prevăzute de lege.

Procurorii suceveni mai spun că s-a constatat din cuprinsul proiectului de lege că se introduce un dezechilibru major şi nejustificat între salarizarea magistraţilor cu funcţii de conducere şi cea a magistraţilor cu funcţii de execuţie şi că atitudinea Puterii Executive încalcă în mod flagrant şi neechivoc Legea Fundamentală a statului de drept – Constituţia României care statuează echilibrul puterilor în stat ca principiu conform art. 1 alin. 4 din Constituţie.


Intră acum și în grupul de