Comandantul medical al Sucevei, gen. Ionel Oprea anunță că a fost rezolvată problema concentrației de oxigen de la SJU, urmând a fi amplasat un stocator cu o capacitate de 10.000 litri oxigen lichid. Totodată, capacitatea de testare a crescut la 300 teste pe zi
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, gen (r) Ionel Oprea, coordonator al Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava a făcut, vineri, o prezentare a situației existente în unitatea medicală, cu accent pe asigurarea resursei umane, absolut necesară în oricare din proiecțiile celor trei etape cuprinse în planul de operaționalizare graduală a spitalului județean pentru atingerea capacității de răspuns maximal.

Oprea a anunța că a fost înlăturat un punct vulnerabil identificat anterior, care consta în asigurarea concentrației de oxigen la spitalul județean a fost rezolvat, urmând a fi amplasat un stocator cu o capacitate de 10.000 litri oxigen lichid, cu asigurarea circuitelor necesare.

El a menționat că în ceea ce privește restabilirea funcționalității normale a spitalului, și optimizării nivelului de răspuns în condițiile actuale, cu referire directă la asigurarea logisticii medicale, azi sunt 37 de ventilatoare existente la spital.

Pe lângă asta, capacitatea de testare a crescut, prin intermediul celor trei aparate PCR și a celui de analiză rapidă donat de către Crucea Roșie România, astfel încât în prezent pot fi făcute 300 de teste de analiză zilnic ce pot fi asigurate de laboratorul spitalului județean.

Tot la ședință s-a menționat că Direcția de Sănătate Publică Suceava colaborează cu Institutul Balș din Cluj și laboratorul Sinevo București, care asigură rezultatele la un interval de 24-48 ore de la primirea testelor.

La rândul său, Președintele Sindicatul Sanitas Suceava, Tomșa Ovidiu, a solicitat  ca modalitatea de răsplătire suplimentară a efortului cadrelor medicale să aibă la bază o analiză reală, și să beneficieze de ea personalul care, prin eforturi titanice, au asigurat continuitatea activității medicale. Totodată, acesta a solicitat asigurarea materialelor de protecție pentru personalul medical implicat în activitatea de tratare a cazurilor Covid-19, precum și testarea personalului medical.

Pe lângă asta, Președintele CJ Gheorghe Flutur a specificat că aparatul administrativ pe care îl conduce este în permanent dispus să întreprindă toate acțiunile legale necesare pentru restabilirea  funcționalității normale a spitalului, inclusiv cele prin care se va asigura bonusuri suplimentare pentru personalul medical și auxiliar al spitalului județean ce este implicat în activitățile de combatere a virusului.

Ulterior, Oprea a mai ținut să se consemneze faptul că la momentul actual spitalul județean dispune de materiale de protecție care să acopere nevoile personalului medical implicat, iar în ceea ce privește acordarea de suplimente financiare, ea va fi asigurată în urma propunerilor colectivului medical, care cunoaște cel mai bine realitățile din spital.

În cadrul ședinței, doctorul Irina Franciuc, președintele Asociației medicilor de familie din județul Suceava, a ridicat unele probleme legate de legislația specifică,  ce vizează acordarea concediilor medicale persoanelor aflate în carantină sau izolare la domiciliu, precum și asigurarea echipamentelor de protecție, aspect solicitat și de către reprezentantul Colegiului medicilor stomatologici, doctor Gabriel Gospodaru.

Prefectul județului Suceava a precizat că suplimentar materialelor de protecție, care au fost deja livrate medicilor de familie, vor fi furnizate materialele solicitate de către aceștia, în urma necesarului și estimărilor săptămânale comunicate. Mai mult, el a precizat că a fost contactat de reprezentantul unor medici români care lucrează în Franța, care au strâns suma de 30.000 euro, urmând a achiziționa materiale și echipament de protecție ce vor fi donate Spitalului Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava, urmând ca o parte din aceste materiale să fie livrate și medicilor de familie, medicilor stomatologi care asigură urgențele în județ.

La ședința operativă convocată, astăzi, de prefectul de Suceava au participat secretar de stat, coordonator al Spitalul Județean de Urgență Sfântul Ioan cel Nou Suceava, general Ionel Oprea, subsecretar de stat Ovidiu Șandor, Manuela Trifan director interimar al Direcției de Sănătate Publică Suceava, doctor Irina Franciuc – Asociația medicilor de familie din județul Suceava, doctor Gabriel Gospodaru – Colegiul medicilor stomatologici, Tomșa Ovidiu – președintele Sindicatului Sanitas Suceava, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Niță, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, viceprimarul municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, directorul organizației Crucea Roșie România – Filiala Suceava, Cornel Dediu și dr. Liviu Trifina, reprezentant al Asociației O.N.G.-urilor.

loading...