Muniţia asanată în judeţele Suceava şi Botoşani, distrusă în poligonul „Copălău” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Grupa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava în cooperare cu Grupa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” Botoşani au executat la sfârşitul săptămânii o misiune comună de transport şi distrugere controlată a muniţiei asanată de pe teritoriile judeţelor Suceava şi Botoşani, în poligonul autorizat „Copălău”, din judeţul Botoşani.

Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, echipajul pirotehnic sucevean, condus de maistrul militar Iulian Pentilescu a plecat cu o autospecială, fiind însoţit de un antemergător de la Serviciul Poliţiei Rutiere şi de un echipaj SMURD.

Plutonierul major Alin Găleată a precizat că au fost transportate de la Suceava, şi distruse prin explozie un număr de două bombe explozive de aruncător, 6 proiectile de artilerie, 5 grenade de mână defensive şi ofensive, 66 cartuşe infanterie, 1 corp proiectil exploziv, 1 corp exploziv, 93 alte elemente de muniţie.

Astfel au fost distruse un total de 174 elemente de muniţie, provenind din cele două războaie mondiale, asanate în ultimele două luni, în urma executării a 15 misiuni de asanare pe teritoriul judeţului Suceava.

Misiunea a fost complexă şi riscantă, ţinând cont de numărul mare al elementelor de muniţie transportate şi distruse şi s-a desfăşurat cu profesionalism, în condiţii de maximă securitate, fără să se înregistreze incidente.

„Profitând de ocazie, facem un nou apel către populaţie, privind modul de comportare în situaţiile descoperirii unor elemente de muniţie. Astfel, precizăm că sunt interzise atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente, joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie, ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe. Populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis accesul persoanelor şi în special al copiilor, executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice, executarea unor lucrări funciare, circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor” menţionează plutonierul major Găleată, adăugând că trebuie anunţate imediat autorităţile locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă prin numărul unic de urgenţă 112, la descoperirea sau luarea la cunoştinţă despre existenţa muniţiei neexplodată.

„Indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim. Prin urmare, orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personal specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate”, a conchis Alin Găleată.


Intră acum și în grupul de