Ion Lungu: Vom aduce argumente Guvernului să se aplice măsuri de relaxare și în Suceava după 15 mai. În municipiu stăm pe un platou de stabilizare, iar numărul cazurilor active este de 3,14 la mia de locuitori


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, miercuri, că este nemulțumit că nu  s-ar aplica măsurile de relaxare și în zonele carantinate din țară și a spus că va prezenta argumente decidenților pentru ca și Suceava să beneficieze de relaxarea măsurilor după data de 15 mai.

„Faptul că nu se aplică(măsuri de relaxare n.r.)  localităților aflate în carantină m-a nemulțumit și pe mine așa cum v-a nemulțumit și pe dumneavoastră și am comunicat premierului Ludovic Orban și ministrului Sănătății Nelu Tătaru că suntem nemulțumiți, că cetățenii Sucevei sunt nemulțumiți că aceste măsuri de relaxare nu se aplică și la Suceava și am încercat în discuția mea să aduc argumente”, a spus primarul.

El a arătat că din punctul său de vedere, astăzi, riscul epidemiologic în Suceava este mai mic decât acum cinci săptămâni când s-a instituit starea de carantină și a adăugat că la SJU Suceava focarul s-a stabilizat, iar ultimele cazuri venite la SJU Suceava sunt de la cămine de bătrâni care nu sunt pe teritoriul municipiului Suceava.

„În municipiul Suceava stăm pe un plafon de stabilizare cum e în întreaga țară. Chiar dacă crește numărul de cazuri de la o zi la alta nu e ca acum o lună de zile”, a menționat Lungu.

El a spus că din acest motiv a cerut șefului DSP Suceava o situație cu numărul persoanelor infectate și a celor vindecate pe localități și că aceasta a fost prezentată în ședința CJSU Suceava de marți și că a rugat să fie prezentată în fiecare zi.

„Un indicator foarte important este numărul de persoane pozitive la numărulul de locuitori. În municipiu sunt 783 de cazuri pozitive din care s-au vindecat 388 de persoane, iar numărul de cazuri active este de 402 persoane”, a menționat Lungu.

El a spus că la populația municipiului, de 128.007 de cetățeni numărul de infectări este de 3,14 la mia de locuitori.

„Trebuie să urmărim ca acest indicator să scadă”, a adăugat primarul.

El a mulțumit sucevenilor care au respectat măsurile de carantină, menționând că nu au fost incidente majore nici de Sărbătorile Pascale și nici de 1 mai.

„Cu argumente vom solicita Guvernului să reanalizeze situația de la Suceava împreună cu autoritățile  județene să avem și noi parte de măsuri de relaxare privind deplasarea persoanelor fizice. Ați stat în casă cinci săptămâni, poate chiar mai mult și este foarte important din punct de vedere psihic”, a spus Lungu.

El a mai declarat că relaxarea este foarte importantă și din punct de vedere economic arătând că acum situația economică nu este foarte bună.

„Nu s-a lucrat, multe firme sunt închise, oamenii de afaceri se plâng că nu au forță de muncă. Filtrele de carantină din oraș au dus la scăderea numărului de muncitori care intră în oraș și care lucrează la diverse firme și trebuie să facem tot posibilul ca să relaxăm”, a spus Lungu.

El a arătat că dacă nu se iau măsuri de relaxare „murim din punct de vedere economic”.

„De aceea facem eforturi ca din 15 mai să se ridice parte dintre restricții și la Suceava”, a adăugat Lungu.

El a mai afirmat că a fost sunat de suceveni care i-au transmis că nu-l mai votează dacă nu se ridică starea de carantină.

„Vreau să vă spun că lucrurile aici sunt foarte serioase, trebuie să avem responsabilitate că aici discutăm despre viața oamenilor. Aici nu e vorba de campanie electorală, nu este vorba de vot. Eu am făcut ce trebuia să fac, am luat contact cu Guvernul pe bază de justificări să mergem în fața Guvernului să reanalizeze situația”, a conchis Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de