Mai mulți primari din județul Suceava îi scriu Patriarhului Daniel să-l susțină pe PS Damaschin Dorneanul în alegerile pentru funcția de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților mai ales că aceasta a fost și dorința IPS Pimen Suceveanul


Intră acum și în grupul de

Mai mulți primari din județul Suceava au transmis un memoriu Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, în care îi solicită acestuia să susțină în alegerile pentru funcția de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților pe episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul, subliniind că acesta ar putea fi un bun continuator al activității IPS Pimen Suceveanul și că fostul arhiepiscop și-ar fi dorit ca PS Damaschin Dorneanul să-i urmeze în scaunul arhiepiscopal.

Vă prezentăm textul integral al memoriului transmis de primari din județul Suceava PF Daniel, Patriarhul BOR

„Preafericite Părinte Patriarh,

               Cu deosebit respect, ne adresăm Preafericirii Voastre într-o situație care privește viața Bisericii din Bucovina în timpul care va urma. Suntem un grup de primari din Județul Suceava, preocupați de bunăstarea oamenilor pe care îi avem în conducere. Iar unul din aspectele principale al bunăstării oamenilor este, Preafericirea Voastră, viața religioasă a acestora. Bucovina este o zonă în care viața religioasă este o prioritate pentru majoritatea cetățenilor. Iar atât timp cât oamenii sunt apropiați de Biserică, avem și noi certitudinea că lucrurile merg bine și că va exista pace și armonie între oameni, în special, și între autoritățile locale și Biserică, în general. De aceea, înaintăm acest memoriu Preafericirii Voastre pentru a ne asigura că viața Bisericii din Bucovina își va continua cursul firesc și după trecerea la cele veșnice a Înaltpreasfinției sale, Arhipăstorul Pimen al Sucevei și Rădăuților.

               Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen a rămas în inima tuturor bucovinenilor ca un ierarh vrednic, demn, gospodar și curajos. Simplitatea și grija lui neobosită pentru cei pe care i-a avut sub păstorire – în special pentru bătrâni și nevoiași – i-au determinat pe credincioșii din Bucovina să păstreze credința strămoșească, frica de Dumnezeu și ajutorarea aproapelui, ca pe cele mai importante valori ale lor.

               Știm că, potrivit legiuirilor bisericești, postul rămas liber după decesul Arhiepiscopului Pimen va fi supus votului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române și că în perioada ce va urma vom avea un nou arhiepiscop la Suceava. De aceea, ne adresăm Preafericirii Voastre, mizând pe rolul important pe care îl aveți în cadrul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu rugămintea de a-l recomanda membrilor Sfântului Sinod pe Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în funcția de titular pentru scaunul arhiepiscopal din Suceava. Suntem încredințați că aceasta este și dorința Arhiepiscopului Pimen și ne bazăm în această convingere chiar pe cuvintele Înaltpreasfinției Sale, care în ziua aniversării a 90 de ani a spus următoarele cuvinte, prin Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului: „Preasfințitul Damaschin este cel potrivit pentru a fi succesorul meu în funcția de Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților”. Înaltpreasfințitul Teodosie a făcut această mărturisire în plen, în cadrul unui eveniment public la care am participat și unii dintre noi, eveniment desfășurat la Muzeul Bucovinei din orașul Suceava. Mai mult decât atât, în ziua hirotoniei întru arhiereu a Părintelui Damaschin, Înaltpreasfințitul Pimen a afirmat următoarele cuvinte referitor la Preafericirea Voastră: „Țin să mulțumesc, întâi de toate, lui Dumnezeu; dar rămân cu o bucurie mare: aceea că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut o încredere deplină în cele spune de mine pentru Părintele Damaschin și m-a crezut pe cuvânt”.

Așadar, ați respectat dorința Arhiepiscopului Pimen în ceea ce privește alegerea Părintelui Damaschin ca Episcop-vicar. Suntem încredințați că aveți în vedere dorința Înaltpreasfinției Sale și susținerea permanentă pe care a avut-o pentru Episcopul-vicar și în ceea ce privește alegerea noului Arhiepiscop pentru Bucovina.

               Așadar, ne alăturăm și noi dorinței regretatului Arhiepiscop Pimen de a-l avea ca urmaș al său, în scaunul arhiepiscopal, pe Preasfințitul Damaschin, pentru care și-a pus cuvântul în fața Sfântului Sinod și în fața Preafericirii Voastre. Avem convingerea că Înaltpreasfințitul Pimen, um om foarte atent și foarte responsabil în ceea ce privește luarea deciziilor, după cum l-am cunoscut cu toții, a văzut în Preasfințitul Damaschin capacitatea, intelectualitatea, duhovnicia, echilibrul, râvna, vrednicia și toate celelalte calități necesare pentru a fi urmașul său în scaunul arhiepiscopal.

               Preasfințitul Damaschin Dorneanul este fiu al Bucovinei, născut în comuna Dornești din Județul Suceava. Formarea teologică a început-o la Seminarul Teologic din Suceava, apoi la Facultățile de Teologie Ortodoxă din Iași, București și Sibiu, unde a primit anul trecut titlul de Doctor în Teologie, dobândind o vastă cultură teologică. În perioada 2000-2004 a fost și redactor al Radioului Trinitas Iași, slujind misiunea încredințată de Preafericirea Voastră cu credință, competență și loialitate. El s-a format din punct de vedere duhovnicesc la Mănăstirea Sihăstria Putnei, unde a fost monah vreme de 13 ani, între 2004 și 2017. Perioada petrecută în mănăstire l-a învățat pe Preasfințitul Damaschin ascultarea, smerenia și simplitatea, trăsături care îl caracterizează și în prezent

Preasfințitul Părinte Damaschin a demonstrat în cei aprope 3 ani de activitate ca arhiereu vicar că este un urmaș vrednic al Înaltpreasfințitului Pimen, dând dovadă de o înaltă ținută morală și intelectuală. Pe lângă pregătirea academică exemplară, Preasfințitul Damaschin este un om de o înaltă omenie și modestie, virtuți care ne oferă certitudinea că viața Bisericii din Bucovina va fi pe mâini bune. Preasfințitul Părinte Damaschin s-a arătat întotdeauna deschis la problemele și propunerile noastre cu privire la implicarea Bisericii în viața socială, având cu toții o colaborare foarte bună cu Preasfinția Sa.

Credem că este și firesc ca Episcopul-Vicar al Sucevei și Rădăuților să urce în treapta de Arhiepiscop, pentru că în perioada de până acum a luat act și s-a implicat în toate situațiile și provocările cu care se confruntă credincioșii și Biserica din Bucovina, nu a ieșit niciodată din cuvântul superiorului său, Arhiepiscopul Pimen, și cu orice ocazie, răposatul arhiereu a avut numai cuvinte de laudă la adresa Preasfințitului Damaschin Dorneanul. Episcopul Damaschin este deja foarte iubit și apreciat de către toți sucevenii ortodocși și nu numai, este tânăr și de perspectivă pentru viitor – mai ales în aceste vremuri grele pe care le trăim – iar predicile pe care le rostește sunt urmărite cu foarte mult interes de către credincioși. Toate acestea ne încredințează de faptul că ierarhul nostru vicar are o experiență foarte bogată, pe lângă pregătirea academică superioară.

În cei trei ani de activitate ierarhică, Preasfințitul Damaschin a preluat o bună parte din atribuțiile Arhiepiscopului Pimen, care a avut încredere deplină în el. Un alt ierarh, străin de provocările generate de cultele neoprotestante, străin de preoții și colaboratorii de la Centrul Eparhial, nu știm în ce măsură s-ar putea adapta la funcția rămasă vacantă la Suceava. Oricum, nu s-ar adapta mai bine ca Episcopul Damaschin, care este omul locului, fiu al Bucovinei și episcopul vicar în funcție.

 Un alt aspect important pe care vrem să îl aducem în discuție este acela că Preasfințitul Damaschin este deja cunoscut în Suceava ca o persoană demnă, corectă și care nu acceptă nici un fel de compromisuri, iar blândețea și bunătatea care îl caracterizează se împletesc firesc cu autoritatea ierarhică pe care o impun prezența și comportamentul său.

Preasfințitul Damaschin este o persoană căreia nu i se poate reproșa nimic, iar faptul că presa locală și națională nu are subiecte negative pe care să le dezvăluie despre Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, despre Biserica din Bucovina sau chiar despre persoana Preasfinției Sale, i se datorează în mare măsură. Suntem în temă cu valul de critici la care este supusă Biserica Ortodoxă Română și o parte din ierarhii ei, însă astfel de probleme au ocolit Bucovina datorită implicării impunătoare și responsabile de care au dat dovadă ierarhii noștri, răposatul Arhiepiscop Pimen și Preasfințitul Episcop vicar Damaschin.

Mai mult decât atât, în ultima perioadă, când Înaltpreasfințitul Pimen nu a putut fi implicat în activitățile administrative din cauza bolii care l-a răpus, Preasfințitul Damaschin a avut o atitudine demnă, fiind foarte activ din punct de vedere misionar și filantropic. Vom menționa aici doar strângerea de fonduri inițiată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin grija Episcopului Damaschin, care a mobilizat o echipă de preoți și voluntari. În urma campaniei intitulate „Alături la greu” s-au adunat, într-un timp foarte scurt, 100.000 de Euro pentru victimele virusului COVID-19, bani cu care s-au achiziționat aparatură medicală și materiale sanitare de protecție pentru spitalele din Suceava, Fălticeni și Rădăuți. Această campanie nu Vă este necunoscută, pentru că Preafericirea Voastră ați fost alături la greu Preasfințitului Damaschin și credincioșilor greu-încercați din Bucovina, contribuind cu 20.000 de Euro la îndeplinirea și împlinirea acestei lucrări. De menționat este și faptul că această campanie s-a desfășurat după ce Arhiepiscopia Sucevei a donat inițial 100.000 de Euro Spitalului Județean „Sfântul Ioan cel Nou” în același scop. Aceste acțiuni caritabile au fost lăudate de către medicii spitalelor și nu au fost trecute ușor cu vederea, iar Episcopul Damaschin este văzut deja ca un foarte bun administrator și un apărător al celor aflați în suferință, cum de altfel ne-a obișnuit și înaintașul său, Înaltpreasfințitul Pimen Suceveanul. Menționăm că acest spirit de mobilizare ne-a impresionat și pe noi și am contribuit, fiecare în parte, la inițiativa Preasfințitului.

Având în vedere toate aspectele menționate în acest memoriu, noi îl susținem pe Preasfințitul Damaschin în vederea ocupării funcției de arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, știind că asta fost și dorința Înaltpreasfințitului Pimen. Îl considerăm omul potrivit pentru a primi această vrednicie. Vă rugăm și pe Preafericirea Voastră, în calitate de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române și Președinte al Sfântului Sinod, să-l susțineți pe Preasfințitul Damaschin la alegerile pentru stabilirea noului Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților și să-l recomandați ca pe omul cel mai potrivit pentru scaunul arhiepiscopal de la Suceava.

 Avem încrederea că prezența Preasfințitului Damaschin în scaunul Sucevei ne va motiva și pe noi mai mult să sprijinim proiectele culturale, filantropice și educaționale ale Arhiepiscopiei, precum și pe cele ale Bisericii Ortodoxe Române, pe care Preafericirea Voastră o păstorește cu dragoste și jertfelnicie în aceste vremuri tulburi.

 Vă mulțumim pentru atenția pe care ne-ați acordat-o și pentru că veți lua în considerare dorința Înaltpreasfințitului Pimen, cât și a noastră, în ceea ce privește alegerea noului Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților! Vă încredințăm de respectul și prețuirea noastră, precum și de buna colaborare dintre comunitățile locale și Biserica din Bucovina! Vă dorim mult ajutor de la Dumnezeu în toată activitatea pe care o desfășurați!”


Intră acum și în grupul de