Nechifor: Curtea Constituțională a făcut lumină după derapajul democratic încercat de PNL privind mandatele aleșilor locali și organizarea alegerilor locale. Se demonstrează încă odată că orice demers de subminare a democrației se va întoarce împotriva celui care l-a creat


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele național al Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, membru al Comisiei de administrație a Camerei Deputaților, a declarat, miercuri, că decizia Curții Constituționale face lumină într-o problemă generată de PNL care a încercat să facă un artificiu privind organizarea alegerilor locale.

Nechifor a arătat că democrația este un sistem imperfect, dar altul mai bun nu există și că acest concept s-a confirmat din nou.

„Mecanismele de reglare democratică și-au făcut datoria, în condițiile în care puterea guvernamentală a produs un derapaj democratic cu privire la mandatele aleşilor locali și la desfășurarea alegerilor locale”, a spus Nechifor.

El a subliniat că PNL a avut și are un singur obiectiv în ultimele luni de a încerca să profite electoral de conjunctura actuală și să câștige următoarele alegeri.

„Au vrut musai alegeri anticipate, având intenții de vot de peste 40% în sondajele de opinie, credeau că vor mătura tot. Ghinion, a venit pandemia peste ei și planul s-a năruit. Au încercat un alt artificiu, prin ordonanță de urgență au prelungit mandatele primarilor, președinților de consilii județene și consilierilor, arogându-şi dreptul de a stabili prin Guvern data alegerilor locale. Și-au dat și cu stangu-n dreptu, contestând aiurea la CCR legea votată în Parlament pe aceeași temă”, a adăugat Nechifor.

El a spus că astăzi Curtea Constituțională a făcut lumină și că  Parlamentul e cel care trebuie sa decidă în această materie.

„S-a demonstrat ca și în cazul PSD-ului din epoca Dragnea că orice demers de subminare a democrației se va întoarce împotriva celui care l-a creat”, a conchis Nechifor.

Curtea Constituțională a reţinut că prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale a fost realizată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.44/2020, care a fost aprobată, cu modificări şi completări, de Parlament, prin lege.

„Or, prelungirea mandatelor autorităților administrației publice locale se realizează numai prin lege organică, adoptată de Parlament, şi nu prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. În aceste condiţii, Parlamentului îi revenea obligaţia constituţională de a respinge ordonanţa de urgenţă astfel adoptată, şi nu de a o aproba. Totodată, Parlamentul este cel care va reglementa, prin legea de prelungire a mandatelor autorităților administrației publice locale, dacă stabilirea datei alegerilor se realizează prin lege organică sau prin hotărâre de Guvern”, a transmis Curtea Constituțională într-un comunicat.


Intră acum și în grupul de