Caz de infecție cu noul coronavirus la pregătirea pentru Bacalaureat la colegiul din Gura Humorului. DSP face anchetă epidemiologică extinsă. Sindicatele spun că inevitabilul s-a produs


Intră acum și în grupul de

Cursurile pentru pregătirea examenului de Bacalaureat de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului au fost suspendate de marți după ce o elevă, asimptomatică, a fost confirmată cu infecție cu noul coronavirus.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISJ Suceava, Cezar Anuței, o elevă de clasa a XII-a de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului a fost internată în spital după ce a fost confirmată cu infecție cu noul coronavirus.

Acesta a spus că mama fetei s-a simțit rău și a mers la spital unde i s-a făcut luni testul pentru infecția cu SARS-CoV-2, care a fost pozitiv, iar ulterior și fata acesteia a fost testată, rezultatul fiind pozitiv.

Eleva, care a mers la pregătire în zilele de marți, miercuri și vineri nu prezenta simptome ale bolii.

Anuței a spus că au fost identificați 11 contacți dintre elevii din grupă și un profesor care au intrat în contact cu eleva și că se face anchetă epidemiologică, urmând ca DSP Suceava să stabilească următoarele măsuri.

Totodată, pregătirea continuă online la această unitate de învățământ până când DSP va permite reluarea pregătirii față în față.

El a menționat că în școală au fost respectate măurile de distanțare socială și fluxurile.

Primarul orașului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a declarat că în unitatea de învățământ a fost efectuată dezinfecția și a menționat că fiind vorba de pregătire la clasa a 12-a polonă, aceștia făceau cursurile într-o altă clădire decât cea principală a colegiului.

El a spus că se va face o anchetă epidemiologică extinsă și că DSP și ISJ Suceava vor dispune privind modul în care se va continua pregătirea.

„Noi am asigurat circuite, măști, viziere și termoscanare la toate școlile din oraș”, a spus Ursaciuc.

Liderul Alianței Sindicatelor din Învățământ(ASI) din Suceava, Giani Leonte, a declarat, că invevitabilul s-a produs și că se dovedește că Ministerul Educației a luat o măsură inconștientă când a decis realizarea pregătirii față în față în condițiile în care au apărut cazuri de elevi cu Covid-19 în unități școlare.

„Noi am atras atenția asupra riscurilor”, a spus Leonte care a menționat că sunt expuși pe de o parte elevii și familiile lor, iar pe de altă parte personalul unităților școlare și familiile lor.

Giani Leonte a spus că a fost o decizie asumată a miniștrilor Sănătății și Educației privind realizarea acestor pregătiri și susținere examenelor naționale în condițiile în care sindicatele au atras atenția asupra riscurilor.

„E o decizie asumată inconștient”, a spus Leonte.

Mai mult, el a arătat că și condițiile diferă de la o unitate școlară la alta și a subliniat că sunt unități școlare care nu au  grupuri sanitare.

Giani Leonte s-a întrebat cum se vor putea susține examenele în aceste condiții în care au apărut deja cazuri de infecție cu noul coronavirus în școli.

„Suntem deja în al 13-lea ceas și Ministerul Educației va trebui să găsească soluții”, a spus Giani Leonte.


Intră acum și în grupul de