Poliția Suceava a efectuat șase perchiziții și a reținut un bărbat în cadrul unui dosar penal privind tăieri ilegale. Cercetările arată că aproape 700 de arbori au fost tăiați ilegal, cauzând un prejudiciu de aproximativ 200.000 lei


Intră acum și în grupul de

Polițiștii din Vatra Dornei și Rădăuți, sprijiniți de luptătorii SAS și IJJ Suceava, au pus în aplicare șase mandate de percheziție domiciliară în localitățile Cârlibaba, Rădăuți și Vicovul de Jos.

Acțiunile au avut loc în cadrul unui dosar penal privind „tăiere ilegală de arbori”, „furt de arbori” și „folosirea dispozitivelor speciale de marcat fără drept sau cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare”.

Potrivit IPJ Suceava, în urma perchezițiilor au fost ridicate mai multe documente cu regim special, documente contabile și un dispozitiv confecționat artizanal ce a fost folosit la marcarea ilegală a arborilor pentru tăiere.

În cadrul aceluiași dosar, s-a dispus reținerea pentru 24 ore a unui bărbat de 57 ani, din com. Vicovu de Jos, bănuit că a organizat și coordonat activitatea infracțională și care urmează a fi prezentat instanței competente cu propunere de arestare preventivă.

Din cercetările efectuate și documentarea activității infracționale, polițiștii au constatat că la data de 06.11.2019, polițiștii Postului de Poliție Cârlibaba au efectuat verificări împreună cu personal silvic, în fondul forestier administrat de Ocolul Silvic Cârlibaba, sesizându-se  din oficiu cu privire la faptul că din pădurea proprietatea statului, au fost tăiați fără drept și sustrași 34 arbori esență molid.

Ulterior, cu ocazia extinderii cercetărilor prin dispunerea unor controale de fond împreună cu personal silvic s-a constatat tăierea ilegală a 671 de arbori, cu un volum total de 422,3 m3.

Parte a materialului lemnos care a provenit din tăierile ilegale și care însumează cantitatea totală de 422,3 m3, pentru a fi introdus în circuitul legal și  a crea o aparență de legalitate, a fost transportat prin intermediul unor societăților comerciale cooptate în activitatea infracțională.

Aceste societăți comerciale, profitând de faptul că aveau partizi autorizate spre exploatare pe raza cantonului, au emis avize de însoțire aferente transportului de material lemnos din respectivele partizi licitate legal, dar parte din ele neexploatate (lemn de calitate inferioară),  substituind materialul lemnos, pentru a-l transporta în mod ilegal.

IPJ Suceava precizează că din concluziile raportului de constatare criminalistică, dispus în cauză, a rezultat că pe suprafața exterioară a mai multor cioate rămase la fața locului, au fost identificate impresiuni circulare ce par a fi create de un dispozitiv de marcare confecționat artizanal. Prin comiterea faptelor a fost cauzat un prejudiciu total de 189.666 lei.


Intră acum și în grupul de