Prima probă scrisă a examenului de Evaluare Naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a se va desfăşura luni. La Evaluarea Naţională s-au înscris 6873 de elevi suceveni, 20 dintre ei urmând să susţină probele scrise în condiţii speciale

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, Cezar Anuţei, a declarat vineri, pentru NewsBucovina, că examenul de Evaluare Naţională a absolvenţilor de clasa a VIII-a debutează luni, 15 iunie, cu proba scrisă la Limba şi literatura română.

El a spus că în judeţul Suceava s-au înscris la Evaluarea Naţională la clasa a VIII-a 6873 de elevi, iar 20 dintre aceştia vor susţine probele scrise în condiţii speciale.

Anuţei a precizat că din cei 20 de elevi care vor susţine probele în condiţii speciale din cauza unor probleme medicale, 15 au solicitat prelungirea duratei de redactare a lucrărilor, iar un elev cu deficienţe de vedere a cerut prezenţa unui profesor asistent care îi va dicta cerinţele la probele examenului.

El a menţionat că în judeţ sunt 158 de centre de examen şi între 2 şi 4 centre de evaluare adăugând că numărul centrelor de evaluare depinde de numărul de teze care vor veni dintr-un alt judeţ pentru a fi evaluate.

De precizat este că în cursul dimineţii de sâmbătă s-a desfăşurat şedinţa de tragere la sorţi a comisiilor din centrele zonale de evaluare, care a fost efectuată în sistem de videoconferinţă.

Conform Calendarului Evaluării Naţionale a absolvenţilor de clasa a VIII-a, pe 17 iunie  se desfăşoară proba la Matematică, iar joi, 18 iunie, va avea loc proba la Limba şi literatura maternă.

Potrivit MEC, probele scrise ale EN încep la ora 9:00 , iar primele rezultate vor fi comunicate luni, 22 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

“Contestaţiile pot fi depuse în zilele de 22 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) şi 23 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi depuse/transmise şi prin mijloace electronice. În acest caz, candidaţii completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora”, precizează MEC.

Rezultatele finale vor fi afişate sâmbătă, 27 iunie.

Sursa citată a informat că timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev,  iar probele sunt monitorizate audio-video.

De menţionat este că elevii trebuie să aibă asupra lor un act de identitate şi instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor, creion negru pentru realizarea desenelor/schemelor şi instrumente de desen la proba de Matematică.

Pentru elevii care solicită şi primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naţionale de Organizare a Evaluării Naţionale în vederea susţinerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise, după finalizarea ultimei probe prevăzute în Calendarul de desfăşurare a Evaluării Naţionale, precizează MEC.


”Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări/materiale: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Elevii aflaţi în izolare/confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus vor susţine probele conform unei proceduri speciale, în perioada 22 iunie – 4 iulie. La această etapă vor participa doar absolvenţii care au avut temperatura peste maximul admis, au fost in izolare, carantină, au afecţiuni cronice care pot creşte receptivitatea sau severitatea afecţiunii în contextul pandemiei, sunt spitalizaţi/internaţi, în prima etapă a examenelor naţionale, pentru diverse afecţiuni”, a mai informat MEC.

Totodată, sursa citată menţionează că în zilele probelor de examen, la intrarea în centrul de examen/unitatea de învăţământ, cadrele medicale vor efectua triajul epidemiologic al elevilor astfel:

Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact, temperatură ce nu trebuie să depășească 37.3 ̊C.

În cazul în care temperatura înregistrată depășește maximul admis, se repetă măsurarea acesteia de trei ori succesiv, la interval de 2-5 minute;

Măsurarea temperaturii cu termometrul noncontact se va realiza la umbră;

Observarea clinică a simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

MEC a informat  că fiecare centru de examen va dispune de echipamente şi materiale de protecţie (covoraşe dezinfectante, măşti de protecţie, substanţe dezinfectante pentru mâini, etc). De asemenea:

se realizează curăţenia şi dezinfectarea pardoselilor, a obiectivelor din sala de examen (pupitre, mese, scaune), clanţei uşii, mânerelor de la geamuri, pervazul ferestrei, prin ştergere cu apă şi detergent, apoi cu substanţe biocide;

intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare, către sălile de examen și alte încăperi, vor fi semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat;

se asigură existenţa, în regim permanent, de săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate ori de câte ori este necesar;

În sălile de clasă examenele se vor desfăşura prin stabilirea locurilor astfel încât să existe o distanţă între candidaţi, pe rânduri şi între rânduri, de 2 m unul faţă de celălalt.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a transmis că pune la dispoziţia celor interesaţi o linie TELVERDE – 0800801100 – pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfăşurarea Evaluării Naţionale, iar acest număr va fi disponibil în perioada 15 – 18 iunie, între orele 8:00 – 16:00, iar vineri, 19 iunie, între orele 8:00 -14:00.

Reamintim că media generală obţinută de absolvenţii claselor a VIII-a în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80 la sută în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a.

(LB)