Dr. Gavrilovici respinge speculațiile legate de o conspirație privind existența Covid-19: Acum, când cifrele sunt mai liniștitoare, cred că ar trebui să mulțumim lui Dumnezeu pentru asta


Intră acum și în grupul de

Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Suceava, dr. Valeriu Gavrilovici, a respins marți speculațiile legate de o conspirație  privind existența Covid, arătând că chiar dacă boala și-a atenuat din virulență și agresivitate aceasta nu a dispărut, iar cetățenii Sucevei au luat măsurile necesare, iar rezultatele sunt pe măsură

„Cel puțin locuitorii Sucevei nu ar putea spune că nu ar exista Covid sau că ar fi o conspirație”, a spus Gavrilovici.

El a spus că faptul că Suceava a ținut capul nedorit de afiș al mass media și al atenției întregii țări privitoare la numărul de bolnavi e suficient cât să vestejească orice idee care ar vrea să facă așa un caz cum că SARS-CoV-2 e o închipuire sau o conspirație.

„Faptul că am avut câteva mii de pacienți care au fost îngrijiți în spital și care a destabilizat profund atât structura cât și funcționarea spitalului care acum, după trei luni și ceva încearcă să revină la un normal amendat de unele constrângeri epidemiologice cred că vorbește de la sine”, a spus medicul sucevean.

El a mai arătat că și faptul că foarte multe cadre medicale au fost bolnave vorbește de la sine despre magnitudinea, amplitudinea și seriozitatea pe care a avut-o pandemia la Suceava.

„Acum, când cifrele sunt mai liniștitoare, cred că ar trebui să mulțumim lui Dumnezeu pentru asta și să ne menținem starea de alertă interioară în sensul că nu ținem cont de faptul că virulența și agresivitatea bolii poate s-a mai atenuat, dar nu a dispărut”, a spus Gavrilovici.

El consideră că este prudent ca fiecare să respecte recomandările autorităților privitoare la metodele și mijloacele prin care se poate evita transmiterea bolii.

„Cred că este mai sanitar să ne încurajăm vorbind de distanțare fizică și nu socială. Social rămânem foarte apropiați, dar fizic, din păcate, încă o vreme probabil, va trebui să păstrăm o oarecare distanță și cred că ar trebui ca distanțarea fizică să ne apropie și mai mult sufletește”, a spus medicul sucevean.

El consideră că o mare parte din lucruri fie au fost luate mai puțin în serios fie în prea tragic ca urmare a efectelor colaterale a ceea ce a însemnat boala în societate.

„Nu renunțăm la niciuna din măsurile care, igienic vorbind, sunt corecte și îndreptățite. Ne păstrăm optimismul, ne păstrăm speranța și dacă trendul epidemiologic se va consolida la Suceava și va fi în scădere va fi o probă, încă odată, a faptului  că cetățenii municipiului și județului Suceava au luat foarte în serios boala și au luat măsurile și le-au respectat și rezultatele sunt pe măsură”, a conchis Valeriu Gavrilovici.


Intră acum și în grupul de