VIDEO // Verificări la ștranduri și piscine, dar și la terase și centre comerciale din municipiul Suceava privind respectarea măsurilor impuse în starea de alertă. Premierul Ludovic Orban a anunțat „controale la sânge”

Pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid 19, sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiștii din cadrul IPJ Suceava, împreună cu  jandarmi, polițiști locali, precum și reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare, Direcției de Sănătate Publică și de la Protecția Consumatorului, acționează în zonele aglomerate din județul Suceava și verifică modul de respectare a măsurilor impuse în contextul stării de alertă. 

Potrivit Poliției Județene Suceava, sunt vizate, în special, localurile publice care au deschise terase, parcurile, zonele centrelor comerciale, piețe, târguri dar și gările, autogările și mijloacele de transport în comun. 

În cursul zilei de vineri între orele 15.00-19.00 s-au făcut verificări la ștranduri și  piscine, terase și centre comerciale de pe raza municipiului Suceava.

 Acțiunile se încadrează în măsurile dispuse la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prevenirea infectării cu Covid 19 fiind o prioritate națională ce presupune un mod de acțiune integrat al tuturor instituțiilor și entităților cu atribuții în domeniu dar și un grad crescut de responsabilitate socială.

 Doar în perioada 01-09.07.2020 au fost verificate peste 500 de societăți comerciale, la 9 dintre acestea fiind identificate nereguli privind respectarea măsurilor de diminuare a riscului de transmitere a noului coronavirus, operatorii economici fiind sancționați  contravențional.

De asemenea, au fost aplicate 20 de sancțiuni contravenționale în baza Legii nr. 55/2020, în valoare de 8100 lei, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală.

 Acțiunile vor continua zilnic, urmând a se desfășura cu efective suplimentare si in sistem integrat cu participarea partenerilor institutionali. Activitățile au în primul rând un rol de responsabilizare și conștientizare a cetățenilor cu privire la pericolele asociate nerespectării măsurilor de siguranță.

 Premierul Ludovic Orban a declarat vineri că instituţiile abilitate au în vedere „controale la sânge” pentru verificarea respectării normelor de protecţie sanitară în contextul epidemiei COVID-19, iar organizatorii de evenimente şi cluburile care nu respectă legea riscă suspendarea autorizaţiilor de funcţionare sau chiar închiderea.

Privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19, se recomandă:

•          purtarea corectă a măştii de protecţie în spaţii închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă şi săpun şi/sau dezinfectarea cu soluíi pe bază de alcool;

•          spălarea frecventă a mânilor cu apă şi săpun şi folosirea de soluţii dezinfectante pe bază de alcool;

•          păstrarea distanţei de cel putin 1,5 metri între persoane;

•          curăţarea periodică a suprafeţelor de contact (mânere, mese etc) cu soluţíe dezinfectantă;

•          în cazul apariţiei simptomatologiei specifice COVID-19, se va apela numărul unic de urgenţă 112;

•          consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislative privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.