DSP Suceava va efectua, la cerere, teste moleculare pentru infecția SARS-CoV-2, dar prioritar pentru contacţii simptomatici și persoanele depistate pozitiv care vor retestare. La SJU Suceava testele se fac doar pacienților și personalului


Intră acum și în grupul de

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, medicul epidemiolog Dinu Florin Sădean, a declarat, luni, pentru NewsBucovina, că instituţia va efectua şi la cerere teste moleculare pentru depistarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, începând din data de 14 iulie.

Medicul sucevean a spus însă că prioritatea la testare o au contacţii simptomatici din focare, dar şi persoanele depistate pozitiv la infecţia cu COVID-19 care doresc să se retesteze, iar apoi cei care doresc să se testeze la cerere.

El a precizat că în şedinţa Comitetului Director al DSP Suceava va fi stabilit costul unui astfel de test pentru testarea la cerere, care ar putea fi în cuantum de aproximativ 250 de lei, precum şi paşii care trebuie urmaţi în cazul în care numărul solicitărilor va fi foarte mare, respectiv programarea on-line sau telefonică.

Directorul executiv al DSP Suceava a mai spus că rezultatul testului molecular pentru infecţia cu COVID-19 va fi comunicat în 24 până la 48 de ore de la momentul testării.

Medicul epidemiolog sucevean a menţionat că la aparatul Real Time- PCR din dotarea laboratorului instituţiei pot fi lucrate 64 de teste pe zi şi că DSP Suceava dispune de suficiente kituri de recoltare.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care doresc să călătorească în Grecia şi care, începând din data de 15 iulie, trebuie să prezinte un test molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19 efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene,  Ministerul Sănătăţii a făcut publică pe pagina de web, www.ms.ro, lista centrelor de testare, adresele şi numerele de telefon ale acestora, în lista respectivă regăsindu-se două centre publice de testare din judeţul Suceava, respectiv Direcţia de Sănătate Publică Suceava şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.

Managerul interimar al SJU Suceava, medicul Alexandru Calancea, a declarat, luni, pentru NewsBucovina, că, deocamdată, în laboratorul de biologie moleculară sunt efectuate analizele necesare în diagnosticarea infecţiei cu Covid-19 pentru probe recoltate de la pacienţii care se adresează unităţii spitaliceşti şi de la personalul spitalului.

El a spus că în momentul de faţă eforturile sunt concentrate pentru a se face faţă solicitărilor de testare pentru pacienţii şi personalul spitalului, în condiţiile în care laboratorul de biologie moleculară se află în organizare, iar personalul acestuia este încă insuficient.

Medicul Alexandru Calancea a subliniat că nominalizarea SJU Suceava ca centru de testare la cerere a fost “oarecum surprinzătoare”, însă nu exclude ca în viitor testele moleculare pentru depistarea noului coronavirus să se efectueze şi la cerere.

El a explicat că atunci când schema de personal a laboratorului de biologie moleculară va fi completată şi cu alţi medici, laboranţi, biochimişti, este posibil să poată fie efectuate teste şi la cerere, însă o decizie în acest sens va fi luată în Consiliul Medical al SJU Suceava.

“Vom discuta în Consiliul Medical şi ne vom adapta cerinţelor”, a declarat medicul Alexandru Calancea.

Managerul interimar al SJU Suceava a spus că laboratorul dispune în prezent de două aparate RT-PCR donate de Primăria Suceava şi de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, urmând să mai fie achiziţionat un astfel de echipament.

În lista centrelor de testare publicată de Ministerul Sănătăţii figurează şi clinici şi laboratoare de analiză private, unele dintre acestea având fie puncte de lucru, fie parteneri locali în judeţul Suceava.

(L.B.)


Intră acum și în grupul de