Autoritatile din Suceava verifica masurile din spitale, scoli si frontiera in cazul evolutiei gripei porcine


Intră acum și în grupul de

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a fost convocat, vineri seara de prefectul judeţului, Sorin Arcadie Popescu privind evoluţia gripei cu virusul AH1N1 (gripa porcină) şi măsurile ce trebuie adoptate în vederea limitării îmbolnăvirilor, fiind luate măsuri în spitale, unităţi de învăţământ şi chiar la frontieră. Prefectul de Suceava a declarat imediat după şedinţă că în contextul actual al evoluţiei îmbolnăvirilor cu gripa nouă a convocat principalele instituţii din judeţ care au atribuţii în prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor pentru a verifica implementarea măsurilor.

El a arătat că în spitalele din judeţ au fost organizate, încă din luna iulie 2009, pe lângă secţiile de boli infecţioase, un compartiment denumit „Boli respiratorii acute” în care trebuie să se prezinte persoanele care manifestă simptome de gripă, pentru a fi consultate şi diagnosticate. Prefectul a menţionat că aceste compartimente sunt izolate pentru a proteja atât bolnavii cât şi personalul medical. El a mai arătat că în toate farmaciile din judeţul Suceava este asigurată medicamentaţia necesară, iar Direcţia de Sănătate Publică monitorizează în permaneţă existenţa stocului de medicamente.

Pe de altă parte Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava, Birourile Vamale de Frontieră Siret şi Dorneşti, cât şi medicii veterinari din punctele de frontieră urmăresc cu atenţie ca persoanele care intră sau ies din România să fie informate asupra măsurilor de prevenire a bolii. Prefectul a mai precizat că personalul din punctele de frontieră utilizează măşti de protecţie şi mănuşi de unică folosinţă.

Sorin Arcadie Popescu a mai declarat că în fiecare unitate de învăţământ din judeţul Suceava s-au constituit comisii care analizează zilnic starea de sănătate a elevilor şi a cadrelor didactice şi care vor lua măsurile de rigoare. Prefectul susţine că de la manifestarea virusului în România, în judeţul Suceava au fost permanent popularizate măsurile de prevenire ce pot fi luate de populaţie, prin pliante, afişe, participarea la emisiuni audio şi video.

Totodată el insistat ca toţi conducătorii instituţiilor din judeţul Suceava să reia măsurile de prevenire, atât pentru personalul din aparatul propriu, cât şi pentru cetăţenii cu care acesta intră în contact.

La final, prefectul judeţului Suceava a recomandat cetăţenilor judeţului să se spele cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, să utilizeze batiste de unică folosinţă, de fiecare dată când tuşesc sau strănută, să evite, pe cât posibil, zonele aglomerate cum ar fi lăcaşuri de cult, complexe comerciale, discoteci, dar şi deplasarea în zonele în care au fost declarate focare de infecţie, dar şi prezentarea la medic imediat ce apar simptome de gripă. El a mai rugat populaţia să evite, pe cât posibil, vizitarea persoanelor aflate în spitale şi cămine de bătrâni.


Intră acum și în grupul de