Prefectul de Suceava a discutat cu PS Damaschin și protopopii din arhiepiscopie despre noile măsuri de protecție în biserici. Folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe cu excepția slujitorilor bisericești care oficiază sau participă la oficierea slujbei


Intră acum și în grupul de

În contextul prelungirii stării de alertă, prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, împreună cu inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bucovina, col. Costică Ghiață și inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava, comisar șef Adrian Buga, au avut, vineri,  o întâlnire de lucru cu reprezentanții Arhiepiescopiei Sucevei și Rădăuților, preasfințitul Damaschin Dorneanu și cei cinci protopopi din cadrul arhiepiescopiei, în cadrul căreia au fost abordate două teme de interes și anume măsurile care trebuie respectate în cadrul lăcașurilor de cult și sprijin în diseminarea măsurilor preventive în rândul credincioșilor prin intermediul preoților parohi.

Astfel, ținând cont de faptul prin Hotărârea CNSSU nr.35/ 15.07.2020 nu au fost instituite reguli noi în ceea ce privește activitatea cultelor religioase în perioada stării de alertă, care a fost prelungită cu 30 de zile începând cu data de 17 iulie 2020, în cadrul întâlnirii au fost discutate recomandările făcute la declararea stării de alertă în 17 iunie 2020 referitoare la participarea credincioșilor la slujbe în exteriorul și interiorul lăcașurilor de cult, precum și necesitatea ca acestea să fie reamintite în cadrul slujbelor și întâlnirilor pe care preoții parohi le au cu enoriașii.

               În ceea ce privește accesul credincioșilor în lăcașurile de cult acesta se va realiza cu respectarea tuturor măsurilor și regulilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne și anume:

–              păstrarea unei distanțe de 2 m între participanții la slujbă fiind asigurată o suprafață de 4 mp pentru fiecare credincios.

–              Folosirea măștilor de protecție este obligatorie pentru toți participanții la slujbe cu excepția slujitorilor bisericești care oficiază sau participă la oficierea slujbei.

–              Accesul în lăcașurile de cult se va permite pe întreaga perioadă a săptămânii, persoanele care au acces pentru rugăciune individuală și spovedanie păstrând distanța de 2 m și așteptând pe un singur rând.

–              Persoanelor care prezintă simptome de infecție sau infecție respiratorie- tuse, strănut, etc – nu li se va permite accesul în incinta lăcașurilor de cult. Acestea pot urmări slujbele de acasă prin intermediul televiziunii sau internetului.

               În ceea ce privește informarea credincioșilor, în cadrul ședinței reprezentanții Arhiepiescopiei Sucevei și Rădăuților au prezentat materialul ce urmează a fi diseminat de preoții parohi în cadrul slujbelor sau prin afișaj în loc vizibil la intrarea în lăcaș și care conține precizări privind accesul și participarea credincioșilor la slujbe, modalitatea de desfășurare a serviciilor religioase cât și modul în care poate fi folosit spațiul liturgic, a transmis Prefectura Suceava.


Intră acum și în grupul de