Grenada defensiva, intr-un trunchi de copac


Intră acum și în grupul de

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al judeţului Suceava a avut luni o zi plină. Potrivit ISU „Bucovina” Suceava, echipa condusă de maistrul militar Iulian Pentilescu, a intervenit, începând cu ora 10.00, cu o autospecială pirotehnică pentru asigurarea asistenţei tehnice de specialitate la efectuarea unor lucrări în curtea gospodăriei lui Constantin F., din localitatea Pătrăuţi.

Plt. maj. Alin Găteată din cadrul Compartimentului Informare şi Relaţii Publice din cadrul ISU „Bucovina” a precizat marţi că, această misiune a fost o continuare a unei asanări pirotehnice efectuată în data de 05.11.2009, în aceeaşi locaţie, unde, în timpul unor săpături pentru construcţia unui beci, au fost descoperite un număr de 200 de bucăţi cartuşe infanterie, calibrul 7,62 mm, provenind din al Doilea Război Mondial. În timpul asistării lucrărilor şi detectării zonei, au mai fost descoperite un număr de 14 cartuşe de infanterie.

Pirotehnicienii au desfăşurat operaţiunile specifice în astfel de cazuri luând măsuri de securizare a zonei şi s-a asigurat asistenţa tehnică de specialitate până la terminarea lucrărilor de săpare. Misiunea s-a încheiat la ora 15.00.

În timp ce echipa pirotehnică executa misiunea de asanare la Pătrăuţi, în jurul orei 12.35, s-a primit un apel prin 112, anunţându-se descoperirea unei grenade în subsolul unui bloc de locuinţe din municipiul Suceava, str. Ana Ipătescu. S-a deplasat spre locaţie şeful grupei pirotehnice din cadrul I.S.U. „Bucovina” Suceava, lt.col. Cristinel Anton, care a găsit o grenadă de mână defensivă de exerciţiu. Grenada a fost ridicată şi depozitată provizoriu până la distrugere.

La ora 16.10, pirotehnicienii au fost solicitaţi telefonic, din nou, să intervină la o altă misiune în comuna Stroieşti. Aici, în curtea lui Cristian B., s-a descoperit o grenadă de mână defensivă, în stare perfectă de funcţionare, provenind din al Doilea Război Mondial.

Nepotul proprietarului, jucându-se prin curte, a descoperit grenada în trunchiul unui arbore bătrân care fusese tăiat recent. Proprietarul a sunat imediat la postul de poliţie local, iar aceştia au anunţat echipa pirotehnică.

Alin Găleată precizează că în toate cazurile s-au executat instructaje cu proprietarii şi populaţia din zonă privind modul de comportare în astfel de situaţii.


Intră acum și în grupul de