In 16 gradinite din judet vor fi infiintate Centre de Resurse pentru Educatie si Dezvoltare


Intră acum și în grupul de

În cadrul a 16 grădiniţe din judeţul Suceava va funcţiona câte un Centru de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare(CRED), a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful IŞJ Suceava, Petru Carcalete. Potrivit acestuia, iniţiativa face parte din Proiectul pentru Reforma Educaţiei Timpurii (PRET), Componenta 3 –„Dezvoltarea capacităţii sistemului de a oferi servicii de calitate”.

„Practic vor fi 16 Centre de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare, în câte o grădiniţă din fiecare oraş din judeţul Suceava. Scopul acestora este de a furniza servicii complementare grădiniţelor, care vin în întâmpinarea nevoilor locale ale comunităţilor în care acestea fiinţează”, a declarat Petru Carcalete.

CRED vor funcţiona după un program propriu, ce nu se suprapune cu programul cu preşcolarii, ca puncte de informare, comunicare, formare şi diseminare, destinate familiilor cu copii mai mici de 7 ani, personalului didactic şi nedidactic din creşe şi grădiniţe, precum şi întregii comunităţi, prin proiecte şi iniţiative centrate pe educaţia de calitate a copiilor mici, în grădiniţe şi în familie.

De asemenea, CRED vor stabili legătura cu toate serviciile destinate copiilor mai mici de 7 ani din comunitate.

Pentru organizarea şi funcţionarea centrelor, Ministerul Educaţiei le va dota cu câte un pachet de echipamente TIC, va asigura un minim de mobilier necesar desfăşurării activităţilor şi va instrui 2 formatori-experţi din judeţ care asigură pregătirea resurselor umane.

IŞJ Suceava va contribui cu selectarea spaţiului în care se va desfăşura activitatea CRED, formarea personalului didactic din cele 16 CRED, respectiv 42 persoane, supervizarea planului de activităţi al CRED, monitorizarea şi evaluarea activităţii desfăşurate în CRED, stabilirea protocoalelor de colaborare cu Primăriile localităţilor în care funcţionează CRED, în vederea asigurării sustenabilităţii.

Primăriile oraşelor vor trebui să asigure, în cadrul grădiniţelor unde funcţionează CRED, întreţinerea spaţiilor, întreţinerea echipamentelor furnizate de MECI şi materiale necesare desfăşurării activităţilor.

Activităţile şi serviciile oferite de Centrele de Resurse pentru Educaţie şi Dezvoltare sunt destinate cadrelor didactice ( formare continuă şi instrumente didactice), părinţilor (consiliere şi sprijin în orientarea preşcolarilor), copiilor ( proiecte şi programe) şi diferitelor instituţii din comunitate .


Intră acum și în grupul de