Sanctiuni la Statia de Ambulanta Radauti in urma primului deces cauzat de gripa noua

La solicitarea Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Comitetul Director al Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Suceava a efectuat o analiză privind decesul sireteanului aflat în ambulanţă în drum spre Iaşi, în ziua de vineri.

„Comitetul director al SAJ Suceava ne-a anunţat că a luat măsura disciplinară de diminuare cu 10 la sută pe 3 luni a salariului doctoriţei Elena Gora şi ridicarea salariului de merit pentru că nu a însoţit pacientul pe timpul transportului cu toate că pe fişa de solicitare scria că este o urgenţă majoră. De asemenea, nu a anunţat directorul medical sau managerul unităţii, conform reglementărilor de ordine interioară că pacientul era suspicionat de gripă nouă”, a declarat marţi, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Alexandru Lăzăreanu, precizând că restul acuzaţiilor aduse medicilor de la Spitalul Rădăuţi de unde a plecat pacientul, dar şi a faptului că în ambulanţă nu era oxigen, sunt nefondate.

Şeful DSP Suceava a spus că rezultatul analizelor anatomo-patologice care vor indica cu exactitate cauza decesului vor sosi peste două săptămâni, dar a afirmat că după internarea cu pneumonie interstiţială, acestuia i s-au administrat antibiotice aşa cum trebuie tratată o asemenea afecţiune, iar evoluţia mergea spre favorabil. „A apărut o infecţie supraadăugată, iar din cauza celorlalte afecţiuni de care suferea bărbatul din Siret evoluţia s-a înrăutăţit”, a menţionat Alexandru Lăzăreanu.

„Referitor la faptul că trupul bărbatului a fost adus înapoi s-a procedat bine. Decesul s-a produs în ambulanţă, iar asistenta ce-l însoţea nu avea competenţa de a constata decesul, că nu era medic. De aceea a solicitat constatarea de către un medic de la Spitalul Paşcani, care s-a deplasat la ambulanţă şi a făcut procedurile necesare. În aceste condiţii nu era obligat să-l preia”, a declarat şeful DSP Suceava.

Precizăm că Dorin Muha, un bărbat din Siret, a murit, vineri seară, în timp ce era transportat cu un echipaj al Ambulanţei Rădăuţi la Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi, fiind în stare gravă. Bărbatul din Siret fusese internat încă de sâmbăta trecută în Spitalul Rădăuţi, la Secţia de Boli Infrecţioase, cu diagnosticul de insuficienţă respiratorie şi pneumonie, în condiţiile în care pacientul avea şi afecţiuni cardiace şi era obez.

Luni, după orele prânzului, prof. dr. Streinu Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a transmis printr-un comunicat de presă faptul că prin cazul sireteanului s-a confirmat şi primul deces prin gripă nouă A/H1N1, în ţară.

„Este vorba despre un bărbat de 43 de ani, din Siret, judeţul Suceava care a decedat în data de 20 noiembrie a.c. şi pentru care am primit în cursul acestei dimineţi confirmarea infectării cu virusul gripal A/H1N1, care a şi cauzat decesul acestuia. Bărbatul a fost internat în data de 15 noiembrie a.c. în secţia de boli infecţioase de la Spitalul Municipal Rădăuţi cu simptomatologie moderată. Evoluţia rapidă nefavorabilă a pacientului s-a datorat afecţiunilor asociate pe care acesta le avea- obezitate, diabet zaharat şi hipertensiune arterială. Bolnavul a decedat, în ambulanţă, în timpul transferului către spitalul de boli infecţioase Iaşi, prin stop cardio-respirator. Membrii familiei nu prezintă simptomatologie respiratorie şi au fost informaţi privind măsurile protecţie. De altfel, au şi primit măşti pentru protecţia în timpul ceremoniei de înhumare”, preciza prof. dr. Streinu Cercel.

loading...