Cod galben de caniculă în jumătatea estică a județului Suceava și cod galben de furtună în zona de munte

Administrația Națională de Meteorologie a emis, luni, avertizări cod galben ce vizează județul Suceava.

Astfel, pe parcursul zinei de luni, 31 august, în jumătatea estică a județului Suceava va fi caniculă și disconfort termic, iar din noaptea de luni spre marți, în jumătatea vestică a județului intră în vigoare o avertizare cod galben de furtună.

Potrivit meteorologilor, în cursul zilei de luni în regiunile sudice, estice, local în cele vestice și pe arii restrânse în cele centrale, disconfortul termic va fi accentuat și va fi caniculă.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi de 33…36 de grade și izolat 37…38 de grade în Lunca Dunării.

Meteorologii notează că pe parcursul zilelor de 1 și 2 septembrie, local în regiunile extracarpatice disconfortul termic se va menține accentuat și va fi caniculă.

ANM a emis și o avertizare cod galben de furtună pentru ziua de marți 1 septembrie între ora  03 și ora 23 pentru jumătatea vestică a județului Suceava.

Meteorologi arată că în intervalul menționat, la început în Banat, Crișana, apoi cu precădere în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local la munte, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină.

Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.