Politistii suceveni atrag inca odata atentia ca „Votul ilegal inseamna inchisoare!”


Intră acum și în grupul de

Şi pentru al doilea tur de scrutin Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii continuă la nivelul judeţului Suceava campania „Votul ilegal înseamnă închisoare!”, iniţiată în data de 23 octombrie , prin derularea unor activităţi diversificate de promovare a scopului şi obiectivelor, vizând în principal cultivarea atitudinii juste a cetăţenilor faţă de dreptul constituţional de care dispun (dreptul la vot) şi informarea populaţiei cu privire la normele juridice în domeniu şi referitor la riscurile la care se expun prin încălcarea legislaţiei electorale.

„Prin activităţile de informare desfăşurate zilnic în mediul urban şi rural, în zona marilor centre comerciale, pieţe, gări, prin organizarea de consfătuiri şi mese rotunde cu diverse categorii profesionale s-a urmărit totodată conştientizarea populaţiei referitor la consecinţele încălcării Legii nr. 370 /2004 pentru alegerea preşedintelui României modificată prin OUG nr. 95 din 2 septembrie 2009 dar şi responsabilizarea cetăţenilor în vederea sesizării oricăror nereguli sau abateri în vederea soluţionării de către organele competente prin apelarea numărului de urgenţă 112 sau a adresei de e-mail ce va fi operaţională în ziua alegerilor pe serverul Ministerului Administraţiei şi Internelor”, precizează într-un comunicat Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii .

În continuarea acestor activităţi, în zilele care au mai rămas până la cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale, respectiv în săptămâna 30.11 – 04.12.2009 reprezentanţii poliţiei vor desfăşura activităţi de informare, în special în localităţile cu risc din mediul rural despre consecinţele nerespectării legii electorale şi despre activităţile ce vor fi întreprinse în vederea identificării mijloacelor de transport în comun suspectate de transport persoane în scop de „turism electoral”, în special a celor care nu se află pe traseele stabilite conform licenţelor de transport şi verificarea legalităţii transportului.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava recomandă cetăţenilor să conştientizeze riscurile pe care le presupune nerespectarea legii electorale, precum şi sancţiunile legale prevăzute pentru încălcarea legislaţiei în cauză.

Potrivit IPJ Suceava, faţă de situaţiile de încălcare a legii sesizate în timpul campaniei electorale, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, au fost întocmite 19 dosare penale privind diferite incidente electorale de pe raza judeţului.
Poliţiştii mai spun că, în ziua primului tur de scrutin, 22 noiembrie 2009 au fost întocmite 8 dosare penale pentru încălcări ale legii. Totodată, prin S.N.U.A.U. 112 au fost semnalate 53 incidente electorale, dintre care 36 nu s-au confirmat, iar 17 au fost soluţionate, fiind aplicate 3 sancţiuni contravenţionale.

Pentru sesizarea unei fapte care încalcă prevederile legislaţiei electorale, cetăţenii sunt îndemnaţi să sune la 112.
În ziua desfăşurării alegerilor sesizările pot fi trimise şi la [email protected].


Intră acum și în grupul de