Liceul din Dorna Candrenilor a fost inclus în lista liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol care vor fi susținute financiar de MADR


Intră acum și în grupul de

Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor este inclus în lista liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol care vor fi susținute financiar de MADR, în baza unui Program anual de investiții specifice activității de învățământ in domeniul agriculturii.

MADR a anunțat în această săptămână că semnarea contractelor de finanțare pentru investiții specifice și asigurarea unor cheltuieli materiale pentru 56 de licee tehnologice cu profil preponderent agricol se află în plin proces de desfășurare.

Sursa citată menționează că prin implementarea măsurilor cuprinse în contractele de finanțare, MADR vizează dezvoltarea învățământului liceal agricol românesc, scopul fiind “realizarea obiectivului de întinerire și profesionalizare a forței de muncă din agricultură”.

MADR  precizează că susținerea financiară, prevăzută în contractul de finanțare, se realizează în baza unui Program anual de investiții specifice activității de învățământ în domeniul agriculturii.

Aceeași sursă mai informează că programul de investiții specifice pentru anul 2020 a fost elaborat în funcție de necesitățile fiecărui liceu agricol și aprobat de MADR , iar finanțarea se asigură de la bugetul de stat către bugetele locale, prin MADR, valoarea totala a finanțării pentru acest an fiind de 10 milioane de lei. 

Directorul Liceului Tehnologic Dorna Candrenilor, profesoara Valentina Pîrvu, a declarat pentru NewsBucovina, că programul de finanțare propus pentru anul 2020, a fost aprobat și semnat și de Primăria Dorna Candrenilor, dosarul fiind înaintat deja la București, urmând ca apoi să fie semnat și contractul de finanțare. 

Ea a spus că în programul de investiții propus pentru anul 2020 au fost incluse dotarea Laboratorului de agrotehnică al liceului, achiziționarea unei mașini de înfoliat fân, a unei centrale termice pentru internatul unității de învățământ, precum și asigurarea fondurilor necesare decontării navetei elevilor care efectuează stagii de pregătire practică la agenții economici din zonă.

Ea a mai spus că pentru anul 2020 sprijinul financiar ce va fi acordat unității de învățământ de către MADR va fi de 75 000 de lei.

Directorul Liceului Tehnologic Dorna Candrenilor a precizat că pentru programul de finanțare din anul 2021 s-au propus realizarea unei pensiuni turistice și a unei ferme didactice pentru practica elevilor, în condițiile în care “avem și terenul și animale”, exprimându-și speranța ca în viitor unitatea să poată obține și venituri proprii prin deschiderea celor două investiții. 

Profesoara Valentina Pîrvu a subliniat că din acest an școlar, Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor a primit autorizarea din partea ARACIP pentru funcționarea a două noi calificări, cea de tehnician veterinar și cea de tehnician în prelucrarea produselor de origine animală la învățământul liceal de zi. 

De menționat este că la acest liceu tehnologic, la învățământul liceal de zi mai sunt două calificări : tehnician în agroturism și tehnician în activități economice, iar la învățământul profesional cu durata de 3 ani: lucrător în agroturism, comerciant-vânzător și mecanic auto. (LB)


Intră acum și în grupul de